Valoarea tichetelor pentru donatorii de sânge va creşte de la 1 ianuarie 2024. Cât vor primi de cei care donează

  • Publicat:
Valoarea tichetelor pentru donatorii de sânge va creşte de la 1 ianuarie 2024. Cât vor primi de cei care donează
Sursa foto: shutterstock

Valoarea în bani a tichetelor pentru donatorii de sânge din România se va majora substanțial începând cu prima zi a anului 2024. Ministrul finanțelor, Marcel Boloș, este cel care a făcut un anunț important în acest sens.

Valoarea tichetelor pentru donatorii de sânge, de patru ori mai mare de la 1 ianuarie 2024. Ajunge la 280 de lei

„Concret, în bugetul pe 2024 va fi cuprinsă finanțare pentru că valoare tichetelor de care beneficiază donatorii de sânge să crească de patru ori, de la 67 lei la 280.

Poate fi văzută ca formă de stimulare pentru cei care salvează vieți. Eu o văd ca formă de apreciere pentru că aleg să dăruiască viață celor aflați în nevoie”, a anunţat ministrul Finanţelor.

Potrivit ministrului, „bilanțul impresionant realizat de donatorii-investitori care s-au alăturat campaniei „România are sânge de rocker, acum și de investitor” în 2023 arată așa: 15.000 vieți salvate și peste 522 milioane lei investiți”.

În România, intervalul minim între donări este de 8 săptămâni. Din punct de vedere medical însă, numărul de donări nu trebuie să depășească 3 donări/an în cazul femeilor și 4-5 donări/an în cazul bărbaților.

România, pe ultimul loc în UE la capitolul donării de sânge

În ultimii ani, autoritățile române au încercat să găsească tot felul de mijloace pentru a încuraja donarea de sânge. Medicii spun că, la nivelul întregii țări, aceasta este o problemă majoră în sectorul sănătății. Mai precis, aproape 2% din populație se implică în această acțiune, de donare de sânge.

Cum poți să donatezi de sânge?

Pentru a dona sânge este necesar să fii cetățean român cu domiciliu în România sau cetățean al Uniunii Europene cu reședința în România, să fii sănătos și să te supui regulilor prelevării de sânge.

Potrivit Centrului de Transfuzie Sanguină din București, pentru a putea dona sânge, trebuie să îndeplinești următoarele condiții:

  • să ai vârsta cuprinsă în intervalul 18-60 de ani
  • să ai o greutate de peste 50 kg
  • puls regulat, respectiv 60-100 bătăi/minut
  • tensiune arterială sistolică între 100 și 180 mmHg
  • să nu fi suferit intervenții chirurgicale în ultimele 6 luni
  • femeile să nu fie: la menstruație, însărcinate sau în perioada de lăuzie
  • să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puțin 48 de ore înaintea donării
  • să nu fii sub tratament pentru afecțiuni, precum: hipertensiune, boli de inima, boli renale, boli psihice, boli endocrine sau boli hepatice.

Citește și: Donarea de sânge şi beneficiile pentru sănătate

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Thai Massage, abordarea holistică pentru well-being