Unui adolescent i s-au amputat picioarele și degetele de la mâini după ce a mâncat resturile alimentare de la restaurant

  • Publicat:
Unui adolescent i s-au amputat picioarele și degetele de la mâini după ce a mâncat resturile alimentare de la restaurant
Foto: Shutterstock

Un adolescent, în vârstă de 19 ani, a avut nevoie de amputarea ambelor picioare și a celor 10 degete de la mâini, după ce a dezvoltat o boală care poate fi fatală. Aceasta a fost declanșată de faptul că a mâncat resturile depozitate la frigider de la o masă pe care o luase cu o seară înainte.

Medicul Bernard Hsu a povestit, într-un videoclip, detaliile unui caz publicat în The New England Journal of Medicine, care a fost publicat în martie 2021.

Tânărul a început să se simtă rău la scurt timp după ce a mâncat „orez, pui și altă mâncare care îi rămăsese de la restaurant”. El s-a prezentat la spital, 20 de ore mai târziu, „în șoc, cu insuficiență multiplă ale organelor și erupție cutanată”, scrie The Independent.

Adolescentul avea febră și tensiune arterială mărită

Medicul povestește că pacientul avea febră, tensiune arterială mare și piele palidă. De asemenea, medicii au observat că acesta a vomitat „ceea ce nu semăna cu mâncarea, iar voma avea o culoare verde-gălbuie”.

Starea adolescentului s-a deteriorat și mai rău apoi, el respirând cu dificultate. Odată ce a fost sedat, medicii au observat că pielea i s-a schimbat.

El dezvoltase, de asemenea, o erupție pe tot corpul, astfel că pielea avea pete mici „care semănau cu vânătăile și care ulterior și-au schimbat culoarea într-un roșu-brun”.

Adolescentul a fost diagnosticat cu meningococ

Adolescentul a fost diagnosticat cu infecția cu neisseria meningitidis, cunoscută și ca meningococ, o specie de bacterie extrem de periculoasă, deseori fatală. CDC scrie că această afecțiune provoacă simptome precum febră și vomă și poate „duce la moarte în câteva ore”.

Reacție de pe piele a apărut din cauza purpura fulminans, o consecință severă a meningococului.

Pentru a-i salva viața, medicii au fost nevoiți să-i amputeze picioarele și 10 degete de la mâini. El este acum în afara oricărui pericol.

Colegul lui de cameră a mâncat aceeași mâncare ca el

Cazul este unul interesant întrucât colegul lui de cameră a mâncat același lucru și deși s-a simțit rău și a vomitat, el și-a revenit apoi, fără complicații.

După ce au studiat dosarele medicale ale celor doi, medicii au descoperit că adolescentul nu primise doza booster a vaccinului meningococic , care se face în intervalul 16-23 de ani. Colegul adolescentului primise însă cele două doze de vaccin neningococic, ceea ce l-a ferit de complicațiile severe.

Bacteria se dezvoltă în mâncarea care nu e ținută la frigider

Nu se cunoaște clar exact cauza care a dus la dezvoltarea neisseria meningitidis în alimentele, întrucât ele au fost depozitate la frigider. Deseori, bacteria se dezvoltă rapid în alimentele infectate dacă acestea sunt ținute la temperatura camerei.

WebMD spune că mâncarea trebuie depozitată la frigider în primele două ore după ce „a fost gătită sau luată de la sursa de căldură”.

Resturile de mâncare pot fi depozitate timp de 3, maxim 4 zile, în frigider, în funcție de mâncare.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân