Uleiul de măsline îți păstrează mintea și inima mai sănătoase până la bătrânețe, potrivit unui nou studiu

  • Publicat:
Uleiul de măsline îți păstrează mintea și inima mai sănătoase până la bătrânețe, potrivit unui nou studiu
Sursa foto: shutterstock

Un studiu recent a dezvăluit că uleiul de măsline scade cu 14% riscul de deces din cauza demenței. De asemenea, analiza a arătat că înlocuirea unei linguri de margarină sau maioneză cu cantitatea echivalentă de ulei de măsline a fost asociată cu un risc de deces din cauza demenței cu 8 până la 14 procente mai mic. 

Uleiul de măsline: beneficii neștiute pentru inimă și creier

„Studiul nostru întărește orientările dietetice care recomandă uleiurile vegetale, cum ar fi uleiul de măsline, și sugerează că aceste recomandări nu numai că sprijină sănătatea inimii, ci și, potențial, sănătatea creierului. Alegerea uleiului de măsline, un produs natural, în locul grăsimilor precum margarină și maioneză din comerț, este sigură și poate reduce riscul de demență fatală”, a declarat într-un comunicat autorul cercetării, Anne-Julie Tessier, RD, PhD, cercetător postdoctoral la Harvard T.H. Chan School of Public Health.

Rezultatele studiului s-au bazat pe datele obținute pe 90.000 de americani cu vârstă medie de 55 de ani.

Cercetătorii au observat că un consum mai mare de ulei de măsline a fost legat de un risc mai moderat de demență cronică. Și asta indiferent de dieta sau alimentația persoanelor în cauză.

„Acest studiu pe termen lung arată că există beneficii pentru sănătatea cognitivă în urma consumului unor cantități relativ mici de ulei de măsline. Cercetările sugerează că există compuși în uleiul de măsline care aduc cumva beneficii sănătății cognitive, iar acestea nu sunt prezente în grăsimile vegetale hidrogenate sau în maioneză”, spune Penny M. Kris-Etherton, PhD, RDN, profesor de nutriție la Pennsylvania State University din University Park, care studiază rolul dietei în prevenirea și tratarea bolilor cardiometabolice.

Dieta mediteraneană a fost asociată cu reducerea bolii Alzheimer

Institutul Național pentru îmbătrânire a evidențiat cercetări care sugerează că dieta mediteraneană (ulei de măsline, pește, fasole, legume și fructe), a fost asociată cu mai puține semne ale bolii Alzheimer.

Citește și: Dieta mediteraneană are un rol important în lupta împotriva demenţei

Surse: Medical News Today, CNN, Study Finds

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân