Testul de 60 de secunde care depistează tumorile pe creier. Poți să-l faci acasă!

Testul de 60 de secunde poartă numele testul Arca lui Noe și ajută la depistarea tumorilor pe creier. Iată ce e de făcut.
  • Publicat:
Testul de 60 de secunde care depistează tumorile pe creier. Poți să-l faci acasă!
Foto: shutterstock / Testul de 60 de secunde care depistează tumorile pe creier. Poți să-l faci acasă!

Unul dintre simptomele care semnalează tumoarea pe creier este durerea de cap, simptom pe care multe persoane îl neglijează, iar astfel tumoarea ajunge să se dezvolte. Din fericire, există un test simplu de limbaj descoperit de cercetătorii Universității din Edinburgh care ar putea ajuta la depistarea timpurie a tumorilor pe creier. Acesta durează doar 60 de secunde și presupune ca în 60 de secunde să numești cât mai multe animale de pe Arca lui Noe. De aici și numele testului- testul Arca lui Noe.

La studiu au luat parte 270 de participanți, dintre care un număr foarte mic a fost depistat cu tumori pe creier. Cu cât este diagnosticată mai repede, cu atât ai acces la tratament și la maximizarea calității vieții.

„La fiecare 1000 de pacienți care se prezintă în cabinet cu dureri de cap, doi dintre ei pot avea tumoare pe creier”, spune unul dintre autorii studiului. „Studiul nostru arată că un simplu test de limbaj poate depista rapid acest lucru. Pacienții simptomatici sunt prioritizați pentru testele imagistice”.

Diagnosticată din timp, tumoarea pe creier poate fi tratată pentru că accesul la tratament este mai rapid, iar calitatea vieții pacienților este îmbunătățită.

Autorii studiului au prezentat cazul lui Heather Dearie, în vârstă de 35 de ani, din Ayrshire, care a fost diagnosticată cu o tumoare pe creier în fază terminală și care spera ca testul Arca lui Noe va salva alte și alte vieți.

Timp de 18 luni, tânăra a prezentat de peste 10 ori cu simptome, iar la final i s-a spus că are nevoie urgentă de intervenție pentru a elimina presiunea din creier și acumularea de fluide.

„Dacă aș fi depistat tumoarea din timp, mi s-ar fi schimbat complet viața și nu m-aș mai fi confruntat cu efectele cu care mă confrunt acum”, a spus Heather potrivit The Sun. „Timp de 18 luni am fost diagnosticată greșit până când, într-un final, mi s-a depistat tumoarea și nu aveam altă opțiune de tratament în afară de operație”.

Intervenția a lăsat-o cu paralizie facială, auz de 50%, probleme de vedere și echilibru, stări de oboseală și spasme musculare.

„Am dureri constante și îmi este afectat orice aspect al unei vieți normale”, adaugă tânăra.

The Brain Tumor Charity, cei care au realizat studiul, menționează că anual peste 12.000 de pacienți sunt diagnosticați cu tumori pre creier, iar peste 5.300 își pierd viața. Mai mult, doar 12% dintre adulți supraviețuiesc cinci ani după ce sunt diagnosticați.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”