Testul care poate depista în doar câteva ore sursa infecţiei din corp

O nouă tehnologie creată de Abbott ar putea ajuta la descoperirea sursei infecţiilor grave, reducând semnificativ cheltuielile de sănătate. Conform rezultatelor unui nou studiu, o tehnologie inovatoare de testare ar putea reduce durata spitalizării cu până la opt zile şi costurile anuale aferente îngrijirii medicale pentru persoanele cu infecţii grave cu aproximativ 2,2 milioane de dolari.
  • Publicat:
Testul care poate depista în doar câteva ore sursa infecţiei din corp

O nouă tehnologie creată de Abbott ar putea ajuta la descoperirea sursei infecţiilor grave, reducând semnificativ cheltuielile de sănătate.

Conform rezultatelor unui nou studiu, o tehnologie inovatoare de testare ar putea reduce durata spitalizării cu până la opt zile şi costurile anuale aferente îngrijirii medicale pentru persoanele cu infecţii grave cu aproximativ 2,2 milioane de dolari.

Reducerile costurilor se bazează pe un model economic medical, descris în studiul RApid Diagnosis of Infections in the CriticAlly-IlL (RADICAL), prezentat la a 54-a Conferinţă interdisciplinară privind agenţii antimicrobieni şi chimioterapia, în Washington, D.C.

Autorii studiului RADICAL arată că tehnologia Abbott [reacţia de polimerizare în lanţ/ionizare prin electropulverizare şi spectroscopie de masă (Polymerase chain reaction – PCR / Electrospray Ionization Mass Spectrometry – ESI-MS)] poate detecta sursa infecţiei – de exemplu, bacteriană, fungică sau viralăîn doar câteva ore, chiar şi atunci când hemoculturile (standardul medical actual) sunt negative.
Aceste informaţii ar putea ajuta medicii să stabilească diagnosticul şi să iniţieze mai rapid tratamentele necesare. În plus, tehnologia Abbott poate contribui la întreruperea mai timpurie a utilizării antibioticelor cu spectru larg.

„Când o persoană grav bolnavă este internată cu o posibilă infecţie, medicii încearcă să afle cauza prin efectuarea de analize, care pot dura zile sau săptămâni. Această situaţie poate duce la întârzieri importante în prescrierea tratamentului adecvat şi la prelungirea perioadei de spitalizare”, a declarat Dr. David J. Ecker, vicepreşedinte al Direcţiei de cercetare şi dezvoltare la Ibis Biosciences, afiliată companiei Abbott.

„Noua tehnologie Abbott este creată pentru a identifica rapid infecţiile, fără cultură, şi pentru a oferi medicilor informaţii pentru a prescrie imediat cel mai eficient tratament.”

O comisie independentă de experţi medicali a examinat rezultatele studiului RADICAL, bazate pe probe prelevate de la 420 de pacienţi grav bolnavi cu posibile infecţii grave din Regatul Unit, Franţa, Belgia, Polonia, Elveţia şi Germania. După examinarea retrospectivă comparativă a rezultatelor obţinute pe baza tehnologiei Abbott, pe de o parte, şi a celor obţinute prin cultură, pe de altă parte, medicii  au declarat că ar fi prescris un tratament diferit în 57% din cazurile evaluate pe baza rezultatelor tehnologiei Abbott.

„Peste 50 % din analizele efectuate pe hemocultură au fost negative, chiar dacă se credea că există infecţii”, a declarat autorul studiului, Dr. Jean-Louis Vincent, doctor în ştiinţe medicale, Profesor de terapie intensivă la Universitatea Liberă din Bruxelles şi şeful Catedrei de terapie intensivă, Erasme. „Rezultatele studiului RADICAL şi analiza economică sugerează că tehnologia Abbott va oferi informaţii viabile mult mai devreme, va permite medicilor să îmbunătăţească starea pacienţilor şi, în final, ar putea reduce costurile generale aferente îngrijirii medicale pentru infecţiile grave.”

Peste 26 de milioane de oameni sunt afectaţi anual de septicemie în întreaga lume. Infecţia rapidă a sângelui este considerată cea mai costisitoare afecţiune ce necesită spitalizare, costurile aferente depăşind 20 miliarde USD în Statele Unite  şi 2,5 miliarde GBP în Regatul Unit . Pe baza rezultatelor studiului RADICAL, s-a stabilit că, prin utilizarea tehnologiei Abbott, un spital poate reduce costurile terapiei intensive pentru persoanele cu infecţii sangvine cu peste 30% anual.

Testul urmează să fie lansat în Europa în luna noiembrie şi va fi disponibil pe piaţa europeană, inclusiv în România, imediat după această dată.

Despre costurile acestui test nu se cunosc detalii, acestea urmând a fi făcute publice în apropierea lansării.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”