Teste rapide gratuite pentru hepatita B, hepatita C și HIV în 4 universități din București

  • Publicat:
Teste rapide gratuite pentru hepatita B, hepatita C și HIV în 4 universități din București
Foto: ASSMB

Studenții de la patru universități din București se pot testa, gratuit, pentru infecția cu virusul hepatitei B, virusul hepatitei C și virusul HIV, până la finalul anului, în cadrul campaniei „Simply Test”, organizată de Societatea de Boli Infecțioase și HIV/SIDA în parteneriat cu Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB).

Cele patru universități în care se desfășoară campania sunt Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, Universitatea din București, Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară și Universitatea Politehnică.

Principalele obiective sunt depistarea din timp a infecțiilor cu virusurile hepatitei B, C și HIV, pentru a facilita accesul rapid la tratament și a limita transmiterea, precum și creșterea gradului de conștientizare în rândul studenților.

Teste rapide gratuite. Cu o picătură de sânge afli dacă ești bine 

Procedura de testare este foarte simplă și durează maximum 30 de minute. Testele utilizate în cadrul programului sunt teste rapide, folosite pentru screening, nu în scop diagnostic.

„Această procedură constă în recoltarea câtorva picături de sânge capilar din deget, la fel ca în cazul determinării glicemiei. Dacă sunt depistate precoce aceste infecții, trebuie știut că există tratamente și pacienții pot duce o viață normală”, explică dr. Florina Sica, medic de familie.

Studenții sunt încântați că pot beneficia de astfel de teste gratuite.

Infecțiile cu virusurile hepatitei B, hepatitei C și HIV produc boli cronice care, nedepistate și netratate la timp, pot duce la răspândirea acestor infecții celor dragi, la boli cronice, la suferințe și chiar deces. Ce ne dorim de la acest proiect este să transmită studenților informații corecte, la zi, care să-i facă să înțeleagă cât de mare este riscul infectării cu aceste virusuri. Faptul că reușim să facem și screening în vederea depistării precoce a unor potențiale infecții este mai mult decât binevenit”, menționează dr. Sorin Petrea, președintele Societății de Boli Infecțioase și HIV/SIDA.

Despre HIV, Hepatita B și Hepatita C

Teste rapide gratuite

Virusul imunodeficienței umane (HIV) distruge celulele albe din sânge, slăbind imunitatea împotriva infecțiilor oportuniste, cum ar fi tuberculoza și infecțiile fungice, infecțiile bacteriene severe și unele tipuri de cancer.

Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca fiecare persoană care poate fi expusă riscului de infectare cu HIV să aibă acces la testare, iar persoanelor diagnosticate cu HIV trebuie să le fie facilitat accesul la tratament antiretroviral cât mai curând posibil după diagnostic și să fie monitorizate periodic, pentru a împiedica transmiterea.

La nivel global, în anul 2021 erau infectate cu virusul HIV 38,4 milioane de persoane, dintre care aproximativ 1,5 milioane s-au infectat în acel an. În întreaga lume, 650.000 de persoane au murit din cauze legate de HIV în 2021.

Hepatita B este o afecțiune cronică a ficatului, cauzată de virusul hepatitei B, cu risc ridicat de deces în cazul în care evoluează spre ciroză sau cancer hepatic.

Boala este contagioasă, iar virusul se transmite cel mai frecvent de la mamă la copil în timpul sarcinii și al nașterii, precum și prin contact cu sângele sau alte fluide corporale în timpul actului sexual cu un partener infectat, prin injecții nesigure sau prin expunerea la instrumente ascuțite.

În lume, în anul 2019 trăiau 296 de milioane de oameni cu infecție cronică cu hepatită B, iar în fiecare an apar 1,5 milioane de noi cazuri de infectare, estimează OMS. 820.000 de oameni au murit în 2019 din cauza hepatitei B, în special din cauza cirozei și a cancerului hepatic.

Hepatita C este o inflamație a ficatului cauzată de virusul hepatitei C. Virusul poate provoca atât hepatită acută, cât și cronică, cu severitate de la o boală ușoară până la o una gravă, inclusiv ciroză hepatică și cancer.

Virusul hepatitei C se transmite prin sânge, iar majoritatea infecțiilor apar în urma expunerii la injecții nesigure, transfuzii de sânge sau alte îngrijiri medicale nesigure, consum de droguri injectabile și contact sexual.

La nivel global, se estimează că 58 de milioane de oameni au hepatită C, dintre care 3,2 milioane sunt copii și adolescenți. 1,5 milioane de noi cazuri de infectare apar anual. 290.000 de persoane au murit în anul 2019 din cauza hepatitei C, mai ales din cauza cirozei și a cancerului la ficat.

Infecția cu hepatita C poate rămâne asimptomatică zeci de ani de la momentul infectării, astfel că majoritatea pacienților sunt diagnosticați târziu, după instalarea unor leziuni hepatice grave. Medicamentele antivirale pot vindeca până la 95% dintre persoanele cu infecție cu hepatită C, dar accesul la diagnostic și tratament este redus.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”
Recomandări: