Suplimentele cu omega-3 ar putea da fibrilație atrială (STUDIU)

Suplimentele cu omega-3 ar mai trebui studiate, spun cercetătorii.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Suplimentele cu omega-3 ar putea da fibrilație atrială (STUDIU)

Mulți oameni folosesc suplimente pe bază de ulei de pește pentru a-și proteja inima, dar un nou studiu sugerează că anumite formule de suplimente ar putea crește riscul unei tulburări frecvente a ritmului cardiac. În cauză sunt acizii grași Omega-3 care se găsesc în mod natural în uleiul de pește. Suplimentele sunt adesea prescrise persoanelor cu trigliceride foarte ridicate, un tip de grăsime din sânge legat de riscul crescut de atac de cord și accident vascular cerebral.

Potrivit American Heart Association, Omega-3 luat pe bază de prescripție medicală poate reduce trigliceridele cu 20 până la 30% la majoritatea oamenilor. Dar chiar și așa, aceste suplimente rămân în continuare controversate, deoarece beneficiile lor finale pentru inimă sunt incerte.

Ce este fibrilația atrială?

Acum a apărut un nou studiu, publicat în European Heart Journal — Cardiovascular Pharmacotherapy – o analiză a cinci studii clinice anterioare – care sugerează că este necesară prudența. În general, pacienții din studiile cărora li s-au administrat suplimente pe bază de Omega-3 au fost cu peste o treime mai predispuși să dezvolte fibrilație atrială (a-fib) decât cei cărora li s-a administrat placebo. Dozele de ulei de pește luate au variat de la 0,84 grame la 4 grame pe zi.

A-fib este o tulburare frecventă a ritmului cardiac, sau aritmie, în care camerele superioare ale inimii încep să tremure haotic în loc să se contracte eficient. Această afecțiune nu pune în pericol imediat viața, dar nici nu este „benignă”, a spus Dave Dixon, unul dintre cercetătorii studiului și profesor asociat la Virginia Commonwealth University (VCU), din Richmond. De-a lungul timpului, a spus Dixon, fibroza poate duce la complicații precum insuficiența cardiacă sau accidentul vascular cerebral. Modalitatea în care ar putea contribui omega-3 asupra sănătății, nu este foarte clară, potrivit lui Dixon.

Cu toate acestea, riscul crescut a fost destul de consistent în toate studiile – mai consecvent, de fapt, decât beneficiile asupra inimii, a declarat cercetătorul Salvatore Carbone, profesor asistent la VCU. Atunci când cercetătorii au reunit rezultatele tuturor celor cinci studii, a existat un rezultat clar: pacienții care au luat suplimente cu Omega-3 au fost cu 37% mai predispuși să dezvolte fibrilație atrială decât pacienții cu placebo.

În schimb, doar un singur studiu a arătat că un sigur supliment cu Omega-3 ar putea reduce riscurile altor afecțiuni cardiace. În acel studiu, denumit REDUCE-IT, pacienții care utilizează un produs numit Vascepa (icosapent etilic) au putut observa faptul că riscul lor de „evenimente cardiovasculare” a scăzut cu până la 25%. Aici au fost incluse atacul de cord, accidentul vascular cerebral și decesele din cauze cardiovasculare.

Chiar și în studiul respectiv, totuși, riscul de a-fib a crescut în rândul utilizatorilor de omega-3, cu până la 35%. Acest lucru, spune Dixon, sugerează faptul că este necesar să se efectueze mai multe studii, pentru a se determina niște concluzii coerente.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân