Sunt relevante testele de anticorpi COVID? Răspunsul medicului Valeriu Gheorghiță

  • Publicat:
  • Actualizat:
Sunt relevante testele de anticorpi COVID? Răspunsul medicului Valeriu Gheorghiță
Sursa foto: Facebook @RO Vaccinare

Testele de anticorpi – realizate fie după vaccinare, fie după imunizarea naturală (trecerea prin boala COVID-19) – nu sunt relevante, spune dr. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID la nivel național.

Potrivit medicului, testele de anticorpi nu sunt standardizate și, în consecință, nu se cunoaște momentan valoarea-prag a anticorpilor de la care știm că o persoană are un nivel crescut de protecție sau nu.

Multe persoane își fac astfel de teste pentru a decide dacă mai este necesară doza 3 de vaccin anti-COVID, însă rezultatele nu pot indica dacă valoarea anticorpilor are efect protector în contractarea virusului sau dezvoltarea unei forme grave de boală, a explicat medicul.

Testele de anticorpi nu sunt standardizate

Măsurarea anticorpilor nu este un criteriu fiabil pentru doza booster, spune dr. Valeriu Gheorghiță, potrivit Gândul.ro.

Ceea ce ne lipsește în momentul acesta este o standardizare a metodelor de determinare a acestor anticorpi. Sunt mai multe tipuri de metode care se folosesc, metode comerciale disponibile în laboratoare. Ele nu sunt standardizate, deci nu pot fi comparate rezultatele.

Din ceea ce știm, pe metodele evaluate în studii, foarte probabil că în perioada imediat următoare se va defini acea valoare-prag a anticorpilor de la care știm că persoana respectivă are un nivel crescut de protecție, undeva la peste 85%, și un nivel de la care știm că nu este protejată această persoană.

De ce trebuie să avem această valoare definită? Tocmai pentru că la un moment dat, vaccinurile vor fi comparate între ele ca eficacitate, ca eficiență și, de asemenea, ca durată a protecției, a spus Valeriu Gheorghiță, la Digi24.

Potrivit președintelui Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), în prezent se consideră o valoare-limită, o valoare-prag, de la care știm că persoana respectivă are un nivel suficient de ridicat de protecție, undeva peste 170 de unități arbitrare pe mililitru.

Dar repet, testele nu sunt standardizate. Noi ceea ce determinăm prin testele obișnuite sunt anticorpii care se leagă de proteina Spike, dar acei anticorpi nu înseamnă neapărat anticorpi neutralizanți.

Noi determinăm practic o valoare a anticorpilor care se leagă de acea proteină, dar nu înseamnă că avem neapărat anticorpii protectori, neutralizanți, cei care blochează intrarea virusului în celulă, a explicat medicul Valeriu Gheorghiță.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân