Sunt albușurile de ou sănătoase? Află răspunsul!

Experții aduc informații utile despre beneficiile albușurilor de ou pentru sănătatea ta.
  • Publicat:
Sunt albușurile de ou sănătoase? Află răspunsul!
Sunt albușurile de ou sănătoase? Iată ce spun dieteticienii. Sursa foto: Envato

Se întâmplă frecvent să existe confuzii legate de consumul ouălor și dacă acestea sunt sau nu sănătoase. De exemplu, un studiu din 2019 publicat în JAMA a arătat că un consum excesiv de ouă poate crește riscul de boli cardiovasculare și pe cel de mortalitate generală. În schimb, un studiu din 2022 publicat în Nutrients a constatat: „colesterolul alimentar nu este o preocupare în ceea ce privește riscul de boli cardiovasculare”, ceea ce înseamnă că alimentele considerate surse cu conținut ridicat de colesterol, inclusiv ouăle, nu sunt corelate cu afecțiunile cardiovasculare.

Pe de altă parte, poate ați auzit că ar trebui să consumați doar partea albă a ouălor dacă nu doriți probleme de sănătate. Dar ce este mai exact albușul de ou? Lauren Manaker, expert în nutriție, a declarat pentru Eat This, Not That! că „albușul de ou este partea lichidă clară a oului care se solidifică atunci când este gătit”. Ea adaugă că „este o parte nutritivă a oului care nu include gălbenușul”.

Albușul de ou este format din aproximativ 90% apă și 10% proteină. Mai mult de atât, este o proteină cu un nivel ridicat de biodisponibilitate, ceea ce înseamnă că furnizează aminoacizii esențiali, necesari pentru diferite funcții ale corpului. De fapt, există o serie de motive pentru care ar trebui să adăugați albușul de ou la meniul dvs. obișnuit.

Beneficiile consumului de albuș de ouă

Indiferent dacă vă faceți griji cu privire la greutatea dvs. sau pur și simplu doriți să vă mențineți corpul în formă, cu siguranță, albușurile de ou vă pot ajuta. „Pentru persoanele care urmează o dietă cu conținut scăzut de calorii, albușurile de ou pot avea mari avantaje, deoarece o porție furnizează mai puțin de 20 de calorii”, spune Manaker. Într-adevăr, în timp ce albușul unui ou mare are doar 17 calorii, în gălbenuș se găsesc 55 de calorii. Manaker subliniază, de asemenea, că albușurile de ou sunt „o sursă de proteine de înaltă calitate și conțin foarte puține grăsimi, ceea ce este un beneficiu pentru persoanele care urmează o dietă cu conținut scăzut de grăsimi”.

În plus, un alt expert în nutriție, Gervacio explică: „tipul de proteină pe care îl conțin albușurile de ou se numește albumină”, care „poate stimula construirea și repararea țesuturilor corporale și întărirea sistemului imunitar.” De asemenea, „ajută la mobilizarea substanțelor prin intermediul sângelui, în special hormoni, enzime, vitamine și minerale.” Gervacio spune că acest lucru „ajută la menținerea fluidelor în interiorul vaselor de sânge și previne scurgerea acestora în alte țesuturi.” Cu toate acestea, „fără suficientă albumină, lichidul se poate scurge din sânge și se poate acumula în plămâni, abdomen sau alte părți ale corpului. Acest lucru poate duce la probleme de sănătate precum edeme (retenție de apă) sau inflamații, în timp ce nivelurile scăzute de albumină pot fi, de asemenea, un semn al problemelor de sănătate subiacente, cum ar fi bolile renale sau hepatice„.

De ce să mâncați albușuri de ou în locul ouălelor întregi cu gălbenuș?

„Gălbenușul de ou conține aproximativ 5 grame de grăsime, inclusiv aproximativ 2 grame de grăsime saturată”, spune Margulies. Ea explică faptul că „gălbenușul unui ou mare conține în medie 210 miligrame de colesterol. Deși colesterolul din alimente nu influențează neapărat valorile grăsimilor din sânge, totuși o omletă cu 3 ouă și 630 de miligrame de colesterol este mult pentru cei care au un nivel ridicat de colesterol. Conform Asociației Americane a Inimii, persoanele cu risc de boli de inimă, care au diabet sau au suferit un atac de cord trebuie să acorde o atenție deosebită cantității de colesterol din dietă.”

Modalități sănătoase de a mânca albușuri

Din fericire, avem câteva idei apetisante de a găti albușurile de ou. Specialiștii sugerează o salată de albușuri, o tocăniță cu albușuri sau o omletă cu albușuri. Margulies recomandă în special ultima opțiune, spunând: „O omletă cu albușuri de ou funcționează pentru micul dejun, prânz sau cină. O puteți prepara cu legume proaspete sau congelate, brânză slabă sau o puteți consuma cu sos salsa sau sos picant pentru o masă echilibrată, cu puține calorii”. În plus, amestecarea albușurilor cu ouă întregi și implicit renunțarea la câteva gălbenușuri poate reduce numărul total de calorii.

Surse: eatthis.com, eatingwell.com, webmd.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Sarah Mușat
La început de drum, dar cu toate acestea încrezătoare în abilitățile ei, s-a alăturat echipei Ce se întâmplă doctore? în anul 2022. A început acest nou capitol cu entuziasm și cu o mare dorință de a inspira un număr cât mai mare de oameni prin informațiile de cea mai bună calitate ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân