Substanţă chimică din ficatul rechinilor, eficientă în prevenirea orbirii

O substanţă conţinută în ficatul rechinilor, numită squalamină, ar putea fi utilizată pentru tratatea degenerescenţei maculare, afecţiune care cauzează pierderea vederii odată cu înaintarea în vârstă. Compusul în versiunea sa sintetică va fi introdus în picături pentru ochi şi va avea rolul de a împiedica infecţiile oculare şi creşterea anormală a vaselor de sânge din zona ochilor, principalii factori de risc în apariţia problemelor oculare.
Substanţă chimică din ficatul rechinilor, eficientă în prevenirea orbirii

O substanţă conţinută în ficatul rechinilor, numită squalamină, ar putea fi utilizată pentru tratatea degenerescenţei maculare, afecţiune care cauzează pierderea vederii odată cu înaintarea în vârstă.

Compusul în versiunea sa sintetică va fi introdus în picături pentru ochi şi va avea rolul de a împiedica infecţiile oculare şi creşterea anormală a vaselor de sânge din zona ochilor, principalii factori de risc în apariţia problemelor oculare.

Tratamente cu aceleaşi efecte există deja, însă acestea presupun injectarea în ochi o dată pe lună, ceea ce poate fi destul de dureros şi incomod pentru pacient. Astfel, picăturile speciale vor putea fi folosite zilnic şi fără disconfort de către oameni.

Degenerescenţa maculară este o afecţiune care survine după vârsta de 50 de ani şi este cauzată de creşterea în volum a vaselor de sânge în spaţiile din maculă (partea centrală a retinei, care ne permite să apreciem detalii şi să îndeplinim sarcini care necesită vederea centrală).

Picăturile pe bază de squalamină au fost deja testate în laborator de către specialiştii de la Universitatea Indiana, care au constatat că această substanţă chimică ajută la reducerea neurovascularizării, deci la împiedicarea dezvoltării vaselor de sânge unde nu este necesar.

 

Sursa: dailymail.co.uk