SUA suspendă temporar administrarea vaccinului Johnson & Johnson. Care este motivul?

  • Publicat:
SUA suspendă temporar administrarea vaccinului Johnson & Johnson. Care este motivul?
Sursa foto: Shutterstock

Reprezentanții CDC (Centrele pentru controlul și prevenția bolilor din SUA) și FDA (Administrația americană pentru medicamente și alimente) au anunțat că intenționează să suspende temporar administrarea vaccinului Johnson & Johnson, din cauza îngrijorărilor cu privire la apariția cheagurilor de sânge la persoanele vaccinate cu acest ser anti-COVID.

Potrivit New York Times, șase femei cu vârste cuprinse între 18 și 48 de ani au dezvoltat cheaguri de sânge după ce au fost primit vaccinul de la Johnson & Johnson, dar nu s-a stabilit încă o relație de cauzalitate.

Ce s-a întâmplat?

Din cele aproape 7 milioane de persoane vaccinate până acum în SUA cu serul de la Johnson & Johnson, 6 femei cu vârste între 18 și 48 de ani au dezvoltat cheaguri de sânge. Una dintre ele a decedat ca urmare a complicațiilor, iar alta este în prezent spitalizată.

Simptomele au apărut la 6-13 zile după vaccinare.

Reamintim că printre simptomele ce pot sugera existența unui cheag de sânge se numără:

  • scurtarea respirației/senzația de lipsă de aer
  • durerea puternică în piept
  • umflături la nivelul picioarelor
  • dureri abdominale puternice
  • durere de cap severă
  • vedere în ceață
  • pete vasculare, peteşii, echimoze, hemoragii cutanate în afara locului de administrare a vaccinului

În studiul clinic de fază 3 al vaccinului Johnson & Johnson au existat diverse cazuri de evenimente embolice și trombotice, însă nu au fost suficiente date pentru a concluziona că există o legătură între acestea și vaccin.

De exemplu, în brațul vaccinat au apărut 15 evenimente de acest tip, iar în cel placebo, 10 evenimente.

Până la finalizarea investigației, CDC și FDA recomandă suspendarea temporară pentru administrarea vaccinului Johnson & Johnson.

De altfel, și în cazul vaccinului anti-COVID AstraZeneca există această atenționare în privința pericolului dezvoltării cheagurilor de sânge. Însă Agenția Europeană a Medicamentului a precizat că beneficiile vaccinării anti-COVID depășesc cu mult potențialele reacții adverse foarte rare de tipul trombozelor.

Vaccinul AstraZeneca și vaccinul rusesc Sputnik V sunt similare vaccinului anti-COVID Johnson & Johnson din punctul de vedere al compoziției și acțiunii.

În ceea ce privește vaccinurile ARN mesager, nu există date care să indice un risc de apariție a cheagurilor de sânge. În SUA au fost vaccinate cu Pfizer și Moderna peste 180 de milioane de persoane.

Administrarea vaccinului Johnson & Johnson, oprită temporar. Care ar putea fi consecințele?

Având în vedere că și vaccinul AstraZeneca a trecut recent printr-un eveniment similar, este de așteptat ca și vaccinul Johnson & Johnson să aibă aceeași soartă.

Concret, după investigația EMA s-a decis includerea acestei reacții adverse grave extrem de rare în prospectul vaccinului.

Unele țări au luat decizia să suspende complet vaccinarea cu AstraZeneca, altele continuă vaccinarea cu acest ser fără niciun fel de condiție, în vreme ce altele spun că vor fi vaccinate doar persoanele cu vârsta peste 55 de ani (deoarece cazurile de cheaguri de sânge au apărut la categoriile de vârstă sub 55 de ani, niciunul peste această vârstă).

Cu siguranță că decizia CDC, care va fi anunțată oficial în câteva zile, după ce va avea loc o întrunire de urgență pe această temă, va avea un impact semnificativ și asupra livrărilor de vaccin Johnson & Johnson. De altfel, compania a anunțat deja că va sista livrările cu acest vaccin în Europa până la finalizarea investigației.

România urma să primească în cursul zilei de miercuri, 14 aprilie, o primă tranșă de 60.000 de doze de vaccin Johnson & Johnson, însă este posibil ca acestea să nu mai ajungă sau să fie stocate până la primirea unei decizii din partea Agenției Europene a Medicamentului.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân