Un oficial EMA spune că există o legătură între vaccinul AstraZeneca și cheagurile de sânge raportate după administrarea serului

06.04.2021
Un oficial EMA spune că există o legătură între vaccinul AstraZeneca și cheagurile de sânge raportate după administrarea serului
Foto: Shutterstock

Un oficial al Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) spune că există o legătură între vaccinul AstraZeneca și cheagurile de sânge raportate după administrarea acestuia Acesta precizează că nu este momentan clar ce cauzează aceste reacții.

Într-un interviu pentru cotidianul italian Il Messaggero, un oficial EMA confirmă existența unei „legături” între vaccinul AstraZeneca și cazurile de tromboză identificate în urma administrării acestuia, scrie Gândul.

„Putem spune acum, este clar că există o legătură cu vaccinul. Ce cauzează această reacție, totuși, nu știm încă”, declară Marco Cavaleri, șeful strategiei de vaccinare la Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA).

„Legături” între vaccinul AstraZeneca și cheagurile de sânge

„Pentru a rezuma, în următoarele ore vom spune că există un link, dar trebuie totuși să înțelegem cum se întâmplă”, mai spune el, în timp ce EMA se va întâlni pe dosar în perioada 6-9 aprilie.

„Încercăm să obținem o imagine precisă a ceea ce se întâmplă, să definim exact acest sindrom datorat vaccinului (…) Dintre persoanele vaccinate, există un număr de cazuri de tromboză cerebrală la tineri mai mare”, a mai spus acesta.

În ultimele săptămâni au apărut suspiciuni cu privire la posibile reacții adverse grave, dar rare, după observarea la persoanele vaccinate cu AstraZeneca a cazurilor de tromboză atipică.

30 de cazuri în Marea Britanie și 7 decese

Zeci de cazuri au fost deja identificate, dintre care mai multe au dus la deces. În Marea Britanie, au existat 30 de cazuri și șapte decese dintr-un total de 18,1 milioane de doze administrate începând cu 24 martie.

Până în prezent, EMA a susținut că „nu este dovedită nicio legătură cauzală cu vaccinul”, chiar dacă este „posibil” și că beneficiile vaccinării împotriva coronavirusului depășesc întotdeauna riscurile.

Pentru Paul Hunter, specialist în microbiologie medicală la Universitatea din East Anglia intervievat de AFP, „dovezile indică mai degrabă în direcția că vaccinul Oxford-AstraZeneca este într-adevăr cauza”.

Cristina Tudor
Cristina Tudor
Și-a început activitatea în jurnalismul online în redacția Digi24, în 2014, unde a petrecut câțiva ani buni. Acolo a redactat articole în toate domeniile, însă cu timpul a început să se contureze o predilecție către subiectele legate de sănătate, realizând inclusiv o campanie ce ... citește mai mult
Recomandare video
Tensiune crescută în sarcină: ce e de făcut explică dr. Ingrid Gheorghe, Sanador