STUDIU. Renunțarea la fumat scade cu 40% riscul de diabet

  • Publicat:
STUDIU. Renunțarea la fumat scade cu 40% riscul de diabet
Foto: Shutterstock

Un nou studiu elaborat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), International Diabetes Federation (IDF) și Universitatea din Newcastle arată că renunțarea la fumat poate reduce cu 30–40% riscul de apariție a diabetului de tip 2.

Potrivit statisticilor, în lume sunt peste 500 de milioane de persoane diagnosticate cu diabet. Însă acest număr este în continuă creștere și plasează diabetul pe a 9-a poziție în topul cauzelor de deces la nivel global.

Diabetul de tip 2 este una dintre cele mai prevalente boli cronice la nivel mondial, reprezentând peste 95% din toate cazurile de diabet. Cu toate acestea, diabetul de tip 2 poate fi adesea prevenit.

Renunțarea la fumat, cea mai bună decizie pentru sănătatea ta

Renunțarea la fumat nu numai că reduce riscul de apariție a diabetului de tip 2, ci și ajută la prevenirea complicațiilor cauzate de diabet. De asemenea, poate îmbunătăți semnificativ modul în care funcționează tratamentul.

„Încurajăm ferm oamenii să renunțe la fumat pentru a-și reduce riscul de diabet și, în cazul în care au deja diabet, pentru a evita complicațiile. Facem apel către guverne să introducă măsuri politice care să descurajeze fumatul și să interzică fumatul din toate spațiile publice”, a declarat profesorul Akhtar Hussain, președintele Federației Internaționale de Diabet.

Fumatul crește riscul de complicații asociate diabetului

Numeroase cercetări au relevat că fumatul influențează capacitatea organismului de a regla nivelurile de zahăr din sânge, ceea ce poate favoriza instalarea diabetului zaharat de tip 2.

Mai mult, fumatul crește riscul de complicații asociate diabetului, cum ar fi bolile cardiovasculare, insuficiența renală și orbirea. Totodată, fumatul încetinește vindecarea rănilor și crește riscul de amputare a membrelor inferioare, impunând o povară semnificativă asupra sistemelor de sănătate.

„Profesioniștii din domeniul sănătății joacă un rol vital în motivarea și îndrumarea persoanelor cu diabet de tip 2 în călătoria lor de renunțare la tutun. În același timp, guvernele trebuie să ia măsura crucială de a asigura că toate spațiile publice închise, locurile de muncă și transportul public sunt complet lipsite de fum. Aceste intervenții sunt garanții esențiale împotriva apariției și progresiei acestei boli și a multor alte boli cronice”, a adăugat dr. Ruediger Krech, Directorul de Promovare a Sănătății din cadrul OMS.

Tags:
Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân