Diabetul de tip 2 diagnosticat înainte de 60 de ani crește riscul de demență cu 300%

Deși există și o componentă genetică, știința iese în față și susține că stilul de viață poate juca un rol esențial în riscul pentru diabetul de tip 2.
  • Publicat:
Diabetul de tip 2 diagnosticat înainte de 60 de ani crește riscul de demență cu 300%
Foto: envato

În urma estimărilor publicate în februarie 2017 în jurnalul Population Health Management, se așteaptă ca rata diabetului să sară la 54% în perioada 2015-2030. Deși există și o componentă genetică implicată în apariția diabetului de tip 1 și de tip 2, știința iese în față și susține că factorii de stil de viață pot juca un rol esențial în riscul pentru diabetul de tip 2 și precursorul său, prediabetul.

Din ce în ce mai multe persoane sunt diagnosticate cu această afecțiune și, acum că știm că această boală cronică este determinată de nivelul crescut al glicemiei, știm și că există riscul crescut de declin cognitiv.

Indivizii diagnosticați cu diabet de tip 2 înainte de vârsta de 60 de ani sunt de trei ori mai predispuși să dezvolte demență mai târziu în viață comparativ indivizilor fără diabet, arată un studiu publicat pe 24 mai 2023 în jurnalul Diabetologia.

Descoperirile studiului despre legătura dintre diabetul de tip 2 și demență

Prediabetul înseamnă că nivelul glicemiei este mai mare față de valorile normale, dar nu suficient de mare încât să fii diagnosticat cu diabet de tip 2. Dacă ai fost diagnosticat cu prediabet, Asociația Americană a Diabetului (ADA) confirmă că un stil de viață sănătos poate reduce riscul de diabet de tip 2 la jumătate. Netratat, diabetul de tip 2 crește riscul de boli cardiovasculare, pierderea memoriei, boli de rinichi și demență, scrie Centrul de Prevenție și Control al Bolilor.

Ce poți face pentru a reduce riscul de demență, chiar dacă ai un istoric în familie

Pentru acest studiu, oamenii de știință au vrut să descopere mai multe informații despre modul în care vârsta poate afecta riscul de boli cronice asociate diabetului. Cercetătorii au analizat date de la 11.656 participanți care nu aveau diabet de tip 2 la începutul studiului. Aproximativ 20% dintre aceștia aveau prediabet. Fiecare participant avea de făcut teste cognitiv în cele trei decenii cât a ținut studiul.

Participanții care treceau de la prediabet la diabet de tip 2 aveau un risc mai mare de demență, au descoperit oamenii de știință. Astfel, participanții diagnosticați cu diabet de tip 2 mai devreme de 60 de ani aveau un risc de trei ori mai mare de a fi diagnosticați ulterior cu demență.

De exemplu, participanții depistați cu diabet de tip 2 între 60 și 69 de ani aveau un risc crescut de 73%, iar cei diagnosticați între 70 și 79 de ani aveau un risc de 23% de a dezvolta demența, comparativ participanților diagnosticați înainte de 60 de ani, cu un risc de 300%.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân