STUDIU. Peste 60% dintre persoanele cu obezitate duc lipsă de vitamina D

Persoanele cu obezitate au mai des carențe de vitamina D față de persoanele cu greutate normală, peste 60% dintre acestea având valorile mai mici față de nivelul optim, arată un studiu desfășurat în perioada 2022-2023.
STUDIU. Peste 60% dintre persoanele cu obezitate duc lipsă de vitamina D
Foto: Shutterstock

Vitamina D este un nutrient esențial pentru sănătatea organismului și se sintetizează în prezența luminii solare. Este singura vitamină care nu poate fi asigurată integral prin alimentație.

Modificarea stilului de viață și reducerea timpului petrecut în aer liber au dus la apariția deficitului de vitamina D la un procent din ce în ce mai mare din populație. Mai mult, în lunile de iarnă, cantitatea de vitamina D asimilată scade ca urmare a lipsei expunerii la soare. Mai puțin de 50% din populația globală înregistrează un nivel optim de vitamina D în sânge, cel puțin pe perioada iernii.

Un studiu intern realizat de clinica Smartnutrition pe un număr de 210 participanți a evidențiat niveluri alarmant de scăzute ale vitaminei D în rândul pacienților, în urma analizei de laborator 25-OH-vitamina D.

  • 50% dintre pacienții clinicii aveau o carență de vitamina D (valori sub 20 ng/ml), iar 29% prezentau un nivel insuficient (valori între 21-29 ng/ml)
  • 45% dintre pacienții supraponderali aveau carență de vitamina D
  • 100% dintre pacienții urmăriți au înregistrat creșterea nivelului de vitamina D printr-o dietă echilibrată și administrarea de suplimente alimentare

Legătura dintre statusul ponderal și vitamina D

Rezultatele studiului au arătat că o proporție semnificativă de pacienți, și anume 79%, prezentau un deficit de vitamina D. Din totalul acestora, aproximativ 50% aveau o carență de vitamina D, în timp ce restul, până la 79% aveau niveluri insuficiente pentru menținerea unei stări optime de sănătate.

De asemenea, studiul relevă o corelație între statusul ponderal și nivelul de vitamina D din sânge. Dintre pacienții cu greutate normală (indice de masă corporală IMC sub 25 kg/m2), doar 25% aveau carență de vitamina D. În comparație, 45% dintre pacienții supraponderali (IMC între 25 și 29,9 kg/m2) prezentau carență de vitamina D, iar în cazul pacienților obezi (IMC peste 30 kg/m2), peste 60% dintre aceștia aveau carență de vitamina D.

Astfel, la persoanele supraponderale și cele obeze se întâlnește  mai des deficitul de vitamina D față de persoanele cu greutate normală.

Studiul confirmă teoriile existente conform cărora deficitul de vitamina D este mai frecvent întâlnit în rândul persoanelor cu probleme de greutate. Persoanele supraponderale și obeze asociază frecvent un nivel scăzut de vitamina D în sânge din cel puțin trei motive: sechestrarea acesteia în țesutul adipos, aportul inadecvat și sinteza redusă la nivelul pielii din lipsa expunerii la soare. Mulți pacienți cu obezitate evită acest lucru din cauza imaginii negative pe care o au despre corpul lor, afirmă dr. Mihaela Posea, medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice, doctor în medicină, certificată SCOPE.

În ceea ce privește procentul pacienților cu un nivel optim de vitamina D, rezultatele au fost următoarele: 33% dintre pacienții normoponderali au înregistrat un nivel optim de vitamina D, față de 21% dintre pacienții supraponderali și 15% dintre pacienții care suferă de obezitate.

Dintre pacienții clinicii aflați sub intervenție nutrițională, care au urmat o dietă echilibrată și cărora li s-au prescris suplimente cu vitamina D, 100% au înregistrat creșterea nivelului de vitamina D în sânge la momentul repetării analizelor.

Vitamina D joacă un rol esențial în buna funcționare a organismului, motiv pentru care este esențial să promovăm practici sănătoase pentru a asigura un aport optim al acestei substanțe. Aceste măsuri includ ajustarea dietei, consumul de pește și alimente îmbogățite cu vitamina D, administrarea de suplimente și expunerea moderată la soare, adaugă dr. Mihaela Posea.

Efectele negative ale deficitului de vitamina D

Efectele deficitului de vitamina D asupra organismului încă sunt studiate la nivel mondial. Rolurile deja cunoscute ale vitaminei D sunt:

  • Stimularea mineralizării osoase și menținerea nivelul de calciului în sânge în limite normale;
  • Intervine în funcționarea normală a sistemului muscular;
  • Asigură funcționarea normală a glandelor paratiroide.

Studiul subliniază importanța conștientizării deficitului de vitamina D, considerat o problemă de sănătate publică având în vedere amploarea sa. În același timp, rezultatele pacienților noștri demonstrează că, deși este un fenomen îngrijorător, deficitul de vitamina D poate fi corectat cu ușurință cu ajutorul recomandărilor individualizate din partea specialiștilor, a declarat Andreea Vasile, directorul clinicii.

Rezultatele preliminare arată implicarea acestui nutrient în reacția organismului față de infecții, disconfort muscular, rezistența la insulină, diabet zaharat de tip I, hipertensiune arterială, insuficiență cardiacă, depresie, schizofrenie, autism, scleroză multiplă, sindrom nefrotic, precum și un risc crescut de preeclampsie și afecțiuni maligne precum cancerul de colon, prostată, sân, ovar, limfom non-nonhodgkinian.

Un studiu realizat în România și publicat anul acesta arată o corelație între deficitul de vitamina D și patologiile pacienților internați în spital, în special în cea ce privește bolile cardiovasculare, bolile metabolice, cancerele și infecțiile COVID-19.

Surse:

Natasja van Schoor, Renate de Jongh, Paul Lips, Chapter 54 – Worldwide vitamin D status, Editor(s): Martin Hewison, Roger Bouillon, Edward Giovannucci, David Goltzman, Mark Meyer, JoEllen Welsh,Feldman and Pike’s Vitamin D (Fifth Edition), Academic Press, 2024, Pages 47-75, ISBN 9780323913386, https://doi.org/10.1016/B978-0-323-91338-6.00004-5

https://www.synevo.ro/shop/25-oh-vitamina-d/

Bucurica, S.; Prodan, I.; Pavalean, M.; Taubner, C.; Bucurica, A.; Socol, C.; Calin, R.; Ionita-Radu, F.; Jinga, M. Association of Vitamin D Deficiency and Insufficiency with Pathology in Hospitalized Patients.  Diagnostics 2023, 13, 998. https://doi.org/10.3390/diagnostics13050998

Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Mihaela Posea - Medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice
Dr. Mihaela Posea este medic specialist în Diabet zaharat, Nutriție și Boli Metabolice și Doctor în Domeniul Medicină la Clinica Smart Nutrition. Pe lângă faptul că iubește să discute cu pacienții, dr. Posea este dedicată în permanență perfecționării, participând constant la stagii ...
citește mai mult
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân