STUDIU. Antihipertensivele nu sunt mai eficiente dacă sunt luate seara

  • Publicat:
  • Actualizat:
STUDIU. Antihipertensivele nu sunt mai eficiente dacă sunt luate seara
Sursa foto: Shutterstock

Un nou studiu prezentat în cadrul evenimentului ESCARDIO de la Barcelona arată că antihipertensivele luate seara nu asigură o protecție suplimentară față de infarct sau accident vascular cerebral. Această descoperire vine în contradicție cu cercetări anterioare, care sugerau că antihipertensivele administrate seara sunt mai eficiente. Așadar, nu contează că luați medicamentele seara sau dimineața, efectul lor este același, se arată în studiul TIME

Dacă aveți nelămuriri, cereți sfatul medicului cardiolog!

Hipertensiunea arterială este cauză principală de deces prematur la nivel mondial, cu peste 10 milioane de decese la nivelul anului 2015, dintre care aproape 5 milioane cauzate de boală cardiacă ischemică și 3,5 milioane survenite pe fondului unui atac cerebral.

Tensiunea arterială nocturnă este un predictor mai fiabil al sănătății cardiovasculare decât cea din timpul zilei, motiv pentru care s-a speculat și chiar s-a recomandat în studii precedente (studiul Hermida, de exemplu) ca oamenii să ia antihipertensivele seara, mai degrabă decât dimineața, aspect care a stârnit controverse în mediul academic.

La baza acestei recomandări a stat explicația conform căreia antihipertensivele ating un maximum de eficiență la 8 ore de la administrare și că multe cazuri de infarct și accident vascular au loc la primele ore ale dimineții.

Studiul TIME a avut drept scop să descopere dacă într-adevăr există vreo diferență în ceea ce privește eficacitatea tratamentului atunci când oamenii iau pastilele de tensiune seara sau dimineața.

Cercetătorii au monitorizat peste 21.000 de pacienți (cu vârsta medie de 65 de ani, femei și bărbați) din Marea Britanie care luau cel puțin un medicament antihipertensiv, pe o perioadă de 5 ani, împărțiți în două grupuri egale: unul care lua medicamentul dimineața, altul care îl lua seara.

Astfel, savanții au observat că nu au existat diferențe majore în evenimentele cardiovasculare apărute la cele două grupuri, în funcție de momentul la care luau medicamentele (3,4% seara versus 3.7% dimineața).

Studiul pe care l-am derulat nu ne-a arătat vreun beneficiu al antihipertensivelor luate seara. Infarctul, atacul cerebral, angina pectorală, insuficiența cardiacă și decesele de natură vasculară au existat în număr relativ similar atât în grupul celor care luau medicamentele seara, cât și în al celor care le lua dimineața. Persoanele cu hipertensiune pot lua medicamentele la orice oră din zi, fără să se teamă că momentul ales nu este cel potrivit, a declarat profesorul Thomas MacDonald, de la University of Dundee, investigatorul principal în cadrul studiului.

Cercetarea a fost publicată recent în revista științifică The Lancet. 

Surse: escardio.org, thelancet.com, academic.oup.com, nature.com 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân