Oxitocina: cum poate hormonul iubirii să repare inima?

S-a descoperit faptul că oxitocina, supranumită și hormonul iubirii, poate avea beneficii considerabile asupra mușchiului inimii.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Oxitocina: cum poate hormonul iubirii să repare inima?
Oxitocina: Cum poate hormonul iubirii să repare mușchii inimii? sursa foto: shutterstock

Oxitocina este cunoscută drept hormonul iubirii, deoarece contribuie la formarea legăturilor sociale și generează sentimente plăcute. De asemenea, reglează lactația, contracțiile uterine, mișcarea spermatozoizilor și producția de testosteron.

Studii care atestă puterea vindecătoare a oxitocinei

Acum, un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea de Stat din Michigan, sugerează că oxitocina poate regenera parțial celulele cardiace afectate.

Regenerarea inimii la peștele zebrp

Cercetătorii au observat că peștii zebră a produs oxitocină după ce inimile lor au fost rănite de frigul extrem, ceea ce duce la un răspuns care promovează regenerarea la nivelul mușchiului cardiac.

Oxitocina din pestele zebră

În urma unei leziuni cardiace suferite de peștii zebră, hormonul oxitocină a fost eliberat în creier, într-un proces critic pentru regenerarea inimii și activarea mușchilor cardiaci.

Creșterea hormonului oxitocină

De fapt, cercetătorii au raportat o creștere de 18 ori mai mare decât a nivelului normal al oxitocinei în creierul peștelui zebra în decurs de trei zile de la o leziune cardiacă.

Capacități regeneratorii

Merită menționat faptul că cercetătorii au ales peștele zebră pentru experiment datorită capacității sale mari de a-și regenera organe și țesuturi, inclusiv creierul, inima și oasele.

La mamifere celulele trebuie reprogramate

În cazul mamiferelor, acest proces nu funcționează independent, dar ar putea funcționa dacă celulele sunt reprogramate.

Oxitocină în corpul uman

Cu toate acestea, oxitocina a avut un efect similar asupra celulelor umane într-un laborator. Oamenii de știință au testat 15 neurohormoni și au spus că oxitocina a avut cel mai puternic efect în stimularea regenerării celulelor umane.

Potențial pentru sănătatea inimii

Descoperirea recentă ar putea contribui la progrese semnificative în tratamentul leziunilor cardiace. Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces în majoritatea țărilor din întreaga lume.

Un deces din cinci în SUA este din cauza problemelor la inimă

În SUA, aproximativ 697.000 de oameni au murit din cauza complicațiilor apărute la nivelul inimii în anul 2020, potrivit Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor.

Oxitocină: soluție pentru atacurile de cord?

Ceea ce se întâmplă într-un atac de cord, de exemplu, este că celulele distruse nu se pot regenera. În aceste situații, studiul indică o posibilă soluție care se bazează pe secreția de oxitocină.

Oxitocina: veriga lipsă

Potrivit studiului, există dovezi că oxitocina poate fi veriga lipsă pentru a obține o activare eficientă în regenerarea deplină a miocardului.

Potențiale terapii pentru regenerarea inimii

Oxitocina este capabilă să activeze mecanismele de reparare cardiacă în inimile afectate din culturile de pești zebra și de celule umane. Totodată, prezintă capacitatea de a deschide uși către noi terapii potențiale pentru regenerarea organului uman.

Viitorul sănătății inimii

Oxitocina poate avea efecte pozitive la pacienții care au suferit un atac de cord, regenerând părți ale mușchiului pierdut.

Un pas mare pentru recuperarea inimii

Recuperarea în proporție de 15% a inimii ar însemna un pas uriaș, deoarece ar îmbunătăți semnificativ viața pacienților.

Avantaje în biomedicină

În plus, progresele în biomedicină și inginerie indică o îmbunătățire a calității vieții pacienților, în special a vârstnicilor, care suferă cel mai mult de boli de inimă.

Surse: msn.com, healthline.com, independent.co.uk, frontiersin.org, frontiersin.org

Urmărește CSID.ro pe Google News
Sarah Mușat
La început de drum, dar cu toate acestea încrezătoare în abilitățile ei, s-a alăturat echipei Ce se întâmplă doctore? în anul 2022. A început acest nou capitol cu entuziasm și cu o mare dorință de a inspira un număr cât mai mare de oameni prin informațiile de cea mai bună calitate ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân