Stresul te poate face să îți vezi partenerul într-un mod negativ, potrivit unei noi cercetări

  • Publicat:
Stresul te poate face să îți vezi partenerul într-un mod negativ, potrivit unei noi cercetări
Sursa foto: shutterstock

Stresul ne afectează în fiecare aspect al vieții. Până și performanțele la locul de muncă, relațiile de prietenie sau chiar cea de cuplu pot fi impactate de prezența stresului în viața noastră. Iată ce dezvăluie cel mai recent studiu despre asta!

Stresul afectează relația cu partenerul de viață

O echipă de cercetători a examinat un număr de 79 de cupluri heterosexuale, proaspăt căsătorite. Lifa Neff, co-autor al studiului susține că motivul principal al alegerii tinerilor proaspăt căsătoriți este pentru că „aceștia încă se află în etapa lunii de miere”.

În cadrul studiului, pentru o perioadă de 10 zile, tinerii au fost rugați ca la finalul fiecărei zile, să își înregistreze propriul comportament versus comportamentul partenerului.

Cea mai importantă constatare a studiului a fost aceea conform căreia stresul impactează cel mai puternic relația de cuplu.

„Persoanele care au raportat că au experimentat evenimente de viață stresante în afară relației de cuplu, cum ar fi probleme la serviciu, au fost mai susceptibile să observe dacă partenerul lor s-a comportat într-un mod necuviincios”, a spus Lisa Neff.

Un alt aspect deosebit de important a fost și acela potrivit căruia rezultatele nu sunt bazate doar pe o zi grea, ci pe un stres acumulat în timp.

„Faptul că am găsit aceste efecte într-un eșantion de proaspăt căsătoriți vorbește despre cât de puternice pot fi efectele stresului”, a mai adăugat co-autoarea studiului.

Citește și: Nivelul ridicat al stresului poate reduce şansa femeilor de a concepe un copil (STUDIU)

Cum afectează stresul relația de cuplu

Stresul este un inamic redutabil pentru relația de cuplu, de aceea este important să îi cunoști consecințele și să găsești modalități prin care să îl controlezi.

Hormonii stresului, precum adrenalina, cortizolul și epinefrina determină, la fiecare episod de stres, creșterea ritmului cardiac și a tensiunii arteriale.

Deși stresul este un element firesc în viața noastră, dacă acesta devine o constantă, vom avea de suferit simțitor.

Efectele stresului nu se rezumă doar asupra organismului, ci și asupra relațiilor, inclusiv a celei de cuplu.

Citește și: Stresul anihilează efectele benefice ale grăsimilor sănătoase (STUDIU)

Surse: Psychology Today, Huff Post

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân