Ştirile cu tentă negativă ne feresc de tristeţe

Expunerea repetată la ştiri negative, cum ar fi cele despre catastrofe naturale şi crime, poate oferi o "imunizare" la stările de spirit depresive şi proasta dispoziţie, afirmă cercetătorii israelieni de la Universitatea din Tel Aviv, informează dailymail.co.uk, citată de Mediafax.
09.12.2013
Ştirile cu tentă negativă ne feresc de tristeţe

Expunerea repetată la ştiri negative, cum ar fi cele despre catastrofe naturale şi crime, poate oferi o „imunizare” la stările de spirit depresive şi proasta dispoziţie, afirmă cercetătorii israelieni de la Universitatea din Tel Aviv, informează dailymail.co.uk, citată de Mediafax.

„Proasta dispoziţie încetineşte procesul de cunoaştere. Am demonstrat că, la nivel contraintuitiv, putem evita de la bun început proasta dispoziţie insistând asupra unui eveniment negativ”, a afirmat Moshe Shay Ben-Haim, coordonatorul studiului, adăugând că, atunci când titlul unei ştiri negative din ziar atrage atenţia, oamenii ar trebui să citească articolul până la capăt.

Expunerea repetată la informaţiile negative le va permite oamenilor să îşi continue ziua „într-o stare de spirit mai bună şi fără efecte nocive”, a afirmat cercetătorul israelian.

Specialiştii au verificat teoria folosind testul Stroop, în cadrul căruia subiecţilor li se arată un număr de termeni, scrişi în culori diferite, iar aceştia trebuie să indice culoarea în care sunt scrise cuvintele respective.
Experimentul a relevat faptul că subiecţii au avut nevoie de mai mult timp pentru a preciza culoarea unor cuvinte negative precum „terorism”, decât a cuvintelor neutre, cum ar fi „masă”, iar explicaţia cercetătorilor a fost susţinută de un chestionar pe care subiecţii l-au completat după efectuarea testului.

Autorii studiului consideră că aceste descoperiri ar putea avea implicaţii profunde în viitorul apropiat pentru înţelegerea emoţiilor umane.

Paula Rotaru
Paula Rotaru
A debutat în presa de sănătate în anul 2011, în redacția Farmacia Ta. Doi ani mai târziu intră în echipa Ce se întâmplă, Doctore?, alături de care este și astăzi. A scris peste 5.000 de articole în acest timp. Ține legătura cu medici din toate specialitățile și vă aduce zilnic ... citește mai mult
Cel mai nou articol Video:
Totul despre bypass gastric, operația care tratează obezitatea