Statul prelungit pe scaun și efectele negative asupra femeilor, când îmbătrânesc. De ce e bine să te ridici la fiecare 30 de minute

Se știe de mult că statul prelungit pe scaun vine la pachet cu efecte negative asupra corpului. Știai că într-o zi petreci cel puțin 11 ore pe scaun?
  • Publicat:
Statul prelungit pe scaun și efectele negative asupra femeilor, când îmbătrânesc. De ce e bine să te ridici la fiecare 30 de minute
Statul prelungit pe scaun și efectele negative asupra femeilor, când îmbătrânesc. De ce e bine să te ridici la fiecare 30 de minute

Se știe de mult că statul prelungit pe scaun vine la pachet cu efecte negative asupra corpului. Nu te aștepta ca după o zi de stat pe scaun să faci sport și riscurile să dispară complet. Un nou studiu publicat în urmă cu o săptămână în Journal of the American Heart Association sugerează că femeile în vârstă, care stau foarte mult timp pe scaun, indiferent dacă sunt active sau nu, se pot confrunta cu probleme și complicații semnificative de sănătate.

Concluziile trase în studiu privind statul prelungit pe scaun

Cercetătorii au ținut sub observație 5.856 de femei, cu vârste cuprinse între 63 și 99 de ani, cu o medie de 79 de ani, timp de 7 ani. Pe tot parcursul studiului s-a observat o creștere privind rata mortalității în rândul femeilor care stăteau pe scaun mai mult de 11 ore în fiecare zi, inclusiv decesul produs de bolile cardiovasculare.

Studiul arată că femeile în vârstă care au raportat că petreceau mai mult de 11.7 ore pe scaun în fiecare zi aveau un risc cu 57% mai mare de deces, indiferent de cauză și cu 78% mai mare de deces din cauza bolilor cardiovasculare, comparativ cu femeile care stăteau pe scaun mai puțin de 10 ore, chiar dacă făceau sport cu moderație.

Deși 11 ore par absurd de mult și nu te-ai gândi că petreci atât de mult timp, ia în calcul orele petrecute la birou, plus timpul petrecut în mașină, pe scaun sau în transportul în comun, iar mai apoi timpul petrecut acasă, în pat sau pe canapea.

Lipsa mișcării are efecte negative asupra corpului și crește chiar și riscul demenței, iar datele studiului arată chiar și o reducere privind speranța de viață.

Probabil te întrebi ce poți face în acest sens, astfel încât să treci mai puțin timp pe scaun. Ei bine, cercetătorii sugerează ca la fiecare 30 de minute de stat pe scaun să mergi 5 minute. Acest lucru poate reduce efectele negative ale statului prelungit pe scaun. Este suficient chiar să dai ture prin birou, să ieși la o plimbare sau chiar să mergi pe bandă, la sală. Mișcarea, în general, sprijină stilul de viață sănătos. Dacă te confrunți cu dureri de gât din când în când, atunci când petreci timp în fața calculatorului sau telefonului, din nou, fă puțină mișcare.

Foto: shutterstock

Surse:

https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/JAHA.123.031156

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân