Servicii medicale de prevenție GRATUITE pentru copiii cu vârsta sub 3 ani

  • Publicat:
Servicii medicale de prevenție GRATUITE pentru copiii cu vârsta sub 3 ani
Foto: Shutterstock

Copiii sub 3 ani beneficiază de consultații de prevenție gratuite care pot depista la timp probleme de sănătate grave, cum ar fi malformațiile cardiacedisplazia luxantă a șoldului sau tulburările din spectrul autist.

Potrivit unei informări a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, cu ocazia primelor consultații acordate copilului, medicul:

  • va verifica dacă inima lui funcționează cum trebuie (screening malformații cardiovasculare)
  • va urmări dacă există probleme ale șoldului și care, netratate, pot afecta mersul
  • va verifica dezvoltarea dinților, văzul și auzul copilului
  • se vor identifica eventuale deficienţe ale dezvoltării psiho-motorii ale copilului care ar putea fi afectate în tulburarea de spectru autist

Când și unde se acordă consultații gratuite pentru copiii sub 3 ani

La categoria de vârstă 0-3 ani, consultațiile de prevenție se acordă astfel:

  • la externarea din maternitate şi la 1 lună – la domiciliul copilului sau la cabinetul medicului de familie;
  • la 2, 4, 6, 9, 12, 15, 18, 24, 36 de luni – la cabinetul medicului de familie

În cadrul tuturor acestor consultații preventive, care sunt decontate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, medicul poate prescrie tratamente pentru copil și poate elibera trimiteri la analize și investigații sau la medicul de specialitate din ambulatoriu.

Este recomandat să iei legătura cu medicul tău de familie, atât pentru înregistrarea lui în lista de pacienți, dar și pentru ca medicul să afle dacă copilul are eventuale probleme de sănătate.

Potrivit CNAS, în luna iulie 2023 s-au născut 10.032 de copii. În aceeași lună, medicii de familie au raportat 48.117 consultații acordate grupei de vârstă 0-3 ani.

Județele fruntașe în ceea ce privește numărul de consultații acordate de către medicii de familie la această categorie de vârstă au fost: București – 7.280, Iași – 1.783, Timiș – 1.772, Brașov – 1.708, Dolj – 1.341, Bacău – 1.286

Urmare a acestor consultații, au fost identificate probleme de sănătate pentru care au fost efectuate, printre altele: 66 de electrocardiograme (EKG), 440 de servicii de kinetoterapie și 128 de tratamente în displazia luxantă a șoldului în primele 6 luni de viață.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân