Ai prieteni cu un copil autist și vrei să-i ajuți? Iată cum!

Petrece timp de calitate cu copiii neurotipici ai unei familii în care este un copil cu autism. Și invers.
  • Publicat:
Ai prieteni cu un copil autist și vrei să-i ajuți? Iată cum!
foto: Shutterstock

Diagnosticul tulburare din spectru autism sperie. Atât familia, ceilalți frați dar și prietenii, familia lărgită, vecinii se sperie. Familiile în care unul sau mai mulți copii au fost diagnosticați cu autism au însă mare nevoie de sprijin. Sprijin moral, financiar, ajutor la cumpărături etc. Iată câteva sfaturi pentru a le veni în ajutor.

 

 

Părinții care au un copil autism, la fel ca orice alt părinte, se simt adesea vinovați că nu împart timpul în mod egal între toți copiii lor. Oferă-le posibilitatea de a se bucura de timp de calitate împreună cu ceilalți   copiii ai lor. Terapeuții recomandă ca nu tot timpului liber să fie petrecut ca o întreagă familie, ci și se separat. Poți ajuta oferind părinților posibilitatea de a-și scoate copiii singuri în timp ce tu îi îngrijești copilul cu autism, la fel și invers, dacă este nevoie. Le faci un serviciu important.

 

Oferă asistență financiară

Un copil cu autism îi solicită foarte mult financiar pe părinți în mai multe moduri. Aceștia au nevoie de:

  • Tratamente/terapie
  • Jucării
  • Medicamente
  • Programări la medici
  • Educație
  • Nevoi dietetice speciale.

Mai mult, o familie care anterior avea două venituri ar putea avea nevoie brusc ca unul dintre salariații casei să rămână acasă și pentru a avea grijă de cerințele copilului lor. Fiind așa, fii conștient că familia se cam luptă pentru a-și menține un nivel de trai acceptabil și nu se poate bucura de aceleași activități de agrement pe care le-a avut în trecut.

Oferta de ajutor financiar este o problemă delicată; cu toate acestea, există și alte modalități prin care o poți face. Cadourile pot fi apreciate; zilele de naștere, Crăciunul și ocaziile speciale vă oferă posibilitatea de a ajuta mai mult decât un cadou de complezență. Puteți oferi:

  • Ședințe suplimentare de terapie
  • Jucării adecvate
  • Dar și cosmetice sau haine pentru părinți (pentru că ei se vor focusa pe copil, nu pe ei)

Astfel de cadouri nu vor provoca ofensă. Dar întreaba-ți mai întâi prietenii pentru a te asigura că oferi cadouri potrivite pentru copilul lor.

 

Sună când ești la cumpărături. Poate au nevoie de ceva!

Dacă știi că părintele unui copil cu autism îi este greu să treacă pe la magazin pentru cumpărăturile curente, sună-l pentru a întreba dacă are nevoie de ceva. S-ar putea să fie jenat să îți ceară să faci un drum special, dar dacă menționezi că ești deja acolo, va spune probabil că există articole de care are nevoie. Acesta este un ajutor foarte ușor, dar care înseamnă mult pentru oameni. Prietenul tău va aprecia foarte mult pentru ca va economisi timp, nu trebuie să se îmbrace și să-și transporte copilul la magazin, nici nu trebuie să-și facă griji pentru comportamentul acestuia în public. Lasă-i cumpărăturile în drum spre casă și dacă vă sugerează cafea, fă-ți timp.

Citește mai multe informații pe www.autismvoice.ro

Tags:
Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”