România, în pragul unei epidemii de gripă. Avertismentul unui expert în politici de sănătate publică

  • Publicat:
România, în pragul unei epidemii de gripă. Avertismentul unui expert în politici de sănătate publică

România este „aproape” de a declara epidemie de gripă, avertizează Ioana Stăncel, expert în politici de sănătate publică.

„Suntem aproape de a declara o epidemie de viroze respiratorii cu virus gripal. Probabil că raportările de joi, de mâine, de la Institutul Naţional de Sănătate Publică vor indica o apropiere a epidemiei de gripă, deşi ne aşteptăm ca acestea să fie vârfurile de incidenţă şi ulterior, în următoarele zece zile, să înceapă să descrească incidenţa la nivel naţional”, a afirmat Ioana Stăncel pentru Medika Tv.

Unul din cinci pacienți este internat în spital

În aceeaşi emisiune, medicul Adrian Marinescu a afirmat că ”este un sezon de infecţii respiratorii care pune, realmente, probleme”, subliniind că populaţia nu trebuie, totuşi, să intre în panică.

”Ce mi se pare mie important este că, din păcate, la capitolul prevenţie nu am făcut paşi importanţi. Degeaba discutăm în fiecare toamnă că putem avea un sezon de gripă care poate să fie complicat că, din păcate, până nu se întâmplă nu e suficient de important. (…) Dacă vă duceţi acum într-un mijloc de transport, persoane în vârstă, persoane cu boli cronice, unii dintre ei nu au mască. Mulţi dintre ei stau şi interacţionează unii cu ceilalţi, adică un risc real de a face gripă şi nu numai, cu forme foarte severe. Deci situaţia nu e deloc simplă”, a explicat Adrian Marinescu pentru Medika Tv.

Dr. Marinescu a mai adăugat și faptul nu este deloc târziu ca oamenii se vaccineze împotriva gripei, subliniind 1 din 5 pacienți cu gripă necesită internare.

”Din cei 200 care se prezintă în 24 de ore la camera de gardă, copii şi adulţi, 20%, aproximativ, sunt persoane care trebuie să rămână internate, ori că sunt forme severe, ori că au nevoie de monitorizare. Nu e deloc simplu să asiguri aceste locuri în fiecare zi. Oricât de dinamic ai acţiona, oricâte externări ai face, aceste locuri se ocupă imediat”, a adăugat Adrian Marinescu.

Citește și: România în prag de dublă epidemie de rujeolă și gripă. Spitalele sunt arhipline

FOTO: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân