Riscul de a face boli de inimă poate fi descifrat prin simpla analiză a firului de păr

Un singur fir de păr ar putea dezvălui dacă suntem sau nu predispuşi la apariţia bolilor cardiace, se arată în concluziile unui studiu publicat recent în Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.
23.04.2013
Riscul de a face boli de inimă poate fi descifrat prin simpla analiză a firului de păr

Un singur fir de păr ar putea dezvălui dacă suntem sau nu predispuşi la apariţia bolilor cardiace, se arată în concluziile unui studiu publicat recent în Journal of  Clinical Endocrinology and Metabolism.

Firul de păr este un indicator important pentru că acesta conţine informaţii esenţiale despre nivelul de cortizol din organism, hormon care în cantităţi mari este asociat cu un risc crescut de a dezvolta boli de inimă.


Spre deosebire de tradiţionalul test de sânge, care ne dezvăluie nivelul de cortizol doar la un anumit moment dat, prin analiza firului de păr pot fi aflate oscilaţiile acestui hormon pe o perioadă de câteva luni.

În cadrul cercetării au fost evaluate 283 de mostre de fire de păr din apropierea scalpului, de la subiecţi cu vârste cuprinse între 65 şi 85 de ani. Astfel, s-a descoperit că participanţii cu niveluri crescute de cortizol identificate prin analiza firului de păr sunt mai predispuşi riscului de boli coronariene, infarct, boli arteriale periferice şi diabet.

Analiza firului de păr nu este o noutate în cercurile ştiinţifice, aceasta metodă fiind utilizată şi pentru identificare altor afecţiuni precum alergiile alimentare sau deficienţele minerale.

 

Recomandare video
Dr. Simona Fătulescu: ce probleme pot ascunde durerile de genunchi
Recomandări: