Reducerea numărului de calorii crește speranța de viață. Câte calorii trebuie să consumi zilnic pentru a trăi mai mult?

Un studiu recent publicat în jurnalul Science sugerează că îi poți oferi sistemului un boost major prin reducerea majoră a numărului de calorii.
  • Publicat:
Reducerea numărului de calorii crește speranța de viață. Câte calorii trebuie să consumi zilnic pentru a trăi mai mult?
Foto: shutterstock

Mulți dintre noi visăm să ducem o viață lungă și, bineînțeles, să fim sănătoși în tot acest timp, iar cel mai bun lucru pe care-l putem face în acest sens este să avem grijă de sistemul imunitar. Un studiu recent publicat în jurnalul Science sugerează că îi poți oferi sistemului un boost major prin reducerea majoră a numărului de calorii.

Ce înseamnă asta? Că în doi ani de zile ar trebui să reduci numărul caloriilor cu 14%. Mai exact, o persoană care are un plan alimentar de 2000 de calorii pe zi, ar trebui să renunțe la 200 de calorii zilnic pentru a putea vedea diferențele.

Pe lângă faptul că acest obicei alimentar îmbunătățește răspunsul sistemului imunitar, reglează și funcțiile metabolice, spune co-autorul studiului, Eric Ravussin, medic la Centrul de Cercetare Pennington Biomedical din Louisiana.

Reducerea numărului de calorii și speranța de viață

Cercetătorii s-au uitat pe datele unui studiu care are la bază restricțiile calorice, numit CALERIE, care includea 200 de participanți cu vârste între 21 și 50 de ani. Specialiștii au descoperit că o reducere de 14% a caloriilor generează mai multe celule T, care joacă un rol esențial pentru imunitate și care sunt asociate încetinirii procesului de îmbătrânire.

„Odată cu înaintarea în vârstă producem mai puține celule T”, spune Eric Ravussin pentru Eat This, Not That. „Ca rezultat, oamenilor în vârstă le este mai greu să treacă peste infecții și alte tipuri de cancere. Restricția calorică ajută la prevenirea scăderii timusului, iar astfel generează mai multe celule T”.

Un alt avantaj al creșterii numărului de celule T este creșterea capacității de ardere a acizilor grași pentru energie. Este un plus uriaș din moment ce acest tip de grăsime se acumulează în zona organelor precum ficatul, care contribuie la apariția afecțiunilor ce reduc speranța de viață precum obezitatea și diabetul de tip 2.

Cercetările anterioare făcute pe șoareci, care au avut ca obiectiv efectele unei restricții calorice dramatice de 40% scoate în lumină părțile mai puțin plăcure precum reducerea funcției imunitare și încetinirea dezvoltării. 14% este un procent adecvat pentru o viață sănătoasă în care să reduci inflamațiile asociate înaintării în vârstă, pentru arderea grăsimilor, dar și pentru îmbunătățirea sănătății metabolice.

Ceea ce nu se știe este cât de mult durează ca acest proces să aibă loc. Deși studiul vorbește de doi ani de restricție calorică, este posibil ca timpul să fie mai scurt.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân
Recomandări: