Reacția neobișnuită a corpului după extracția măselelor de minte. Ce au descoperit cercetătorii

  • Publicat:
  • Actualizat:
Reacția neobișnuită a corpului după extracția măselelor de minte. Ce au descoperit cercetătorii
Reacția neobișnuită a corpului după extracția măselelor de minte. Ce au descoperit cercetătorii. Foto: envato

Extracția măselelor de minte ar putea determina o îmbunătățire a gustului, se arată într-un studiu publicat în jurnalul Chemical Senses. Potrivit cercetătorilor, extracția măselelor de minte aduce mai multe beneficii, inclusiv la nivelul papilelor gustative.

Medicii stomatologi recomandă extracția molarilor de minte din mai multe considerente de ordin medical și estetic. Un efect pozitiv ar fi faptul că beneficiem de o senzație sporită a gustului după această intervenție, au constatat oamenii de știință.

Extracția măselelor de minte „revitalizează” nervii

S-a urmărit evoluția, pe parcursul a 20 de ani, a senzației de gust la mai multe loturi de pacienți care suferiseră sau nu extracții de molari de minte.

Concluzia acestor cercetări arată că, la un procent mic dintre cei care își scoseseră molarii de minte, senzația gustativă era superioară comparativ cu a celor care nu efectuaseră această procedură, la mai bine de 10 ani după intervenție.

Nu se cunoaște exact motivul, însă o anumită teorie susține că, deși extracția poate leza pe moment nervii adiacenți și se produce o scădere a gustului, pe termen lung, îl recăpătăm la o intensitate superioară celei de dinainte de extracție, pe fondul unui fenomen de „sensibilizare” a întregii cavități orale.

Foto: envato

De ce este bine să scoatem măselele de minte

„Molarii de minte apar ultimii pe arcadă în spațiul disponibil rămas în funcție de volumul celorlalți dinți și de dimensiunile bazelor osoase (maxilare). De multe ori, neavând spațiu suficient pentru a putea ocupa poziția corectă pe arcadă, aceștia fac mai mult rău decât bine. Exercită presiune asupra dinților vecini și chiar a celor aflați la distanță, putându-se ajunge până la permutări nedorite ale poziției dinților, adică „strâmbarea” danturii.

De asemenea, pentru că se află de multe ori în zone în care ajungem cu greu cu periuța de dinți, ei se cariază sau favorizează apariția pungilor parodontale. Acestea ar fi câteva dintre motivele pentru care molarii de minte ajung în foarte multe cazuri să fie scoși”, explică medicul stomatolog Sorina Stroe.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân