Prof. univ. Dr. Gabriela Jimborean: ”Circumferinţa gâtului indică riscul de apnee în somn”. Fă-ţi testul!

Am aflat 3 noutăţi despre tratamentul astmului de la medici de top la congresul Zilele Golli desfăşurate de curând la Craiova în onoarea profesorului Virgiliu Golli.
Prof. univ. Dr. Gabriela Jimborean: ”Circumferinţa gâtului indică riscul de apnee în somn”. Fă-ţi testul!
Prof. univ. Dr. Gabriela Jimborean: ”Circumferinţa gâtului indică riscul de apnee în somn”, foto 123rf

De curând, la Craiova, s-au întâlnit de curând o parte din elita medicală pentru conferinţa de pneumologie Zilele Golli 2019. Evenimentul este iniţiat de prof. univ. Dr. Floarea Mimi-Niţu, vicepreşedinte al Societăţii Române de Pneumologie în semn de recunoştinţă faţă de profesorul Virgiliu Golli, cel care a înfiinţat şi a condus disciplina de Pneumoftiziologie şi medicină tropicală, a organizat şi coordonat activitatea din secţia de Pneumoftiziologie a Spitalului clinic ”Victor  Babeş” din Craiova şi de asemenea, a pus la punct reţeaua de control a tuberculozei din regiunea Oltenia. Iată ce noutăţi importante pentru pacienţii cu astm sau probleme de greutate corporală am aflat.


După 30 de ani de la ultima schemă de tratament s-a schimbat terapia astmului!


Într-o suită de prezentări excelent şi cursiv structurate, dr. Ionela Belaconi, Conf. univ. Dr. Claudia Toma, dr. Luiza Ana Iorga şi Asist. univ. Dr. Beatrice Mahler –Boca au prezentat modificările din raportul GINA (Global Initiative for Asthma) 2019 – cele mai importante modificări în managementul astmului din ultimii 30 ani! Din motive de siguranţă, nu se mai recomandă iniţierea terapiei doar cu BADSA (beta2-agonist cu durată scurtă de acţiune), la nevoie, în treapta 1 de tratament, întrucât creşte riscul de exacerbări severe. CSI (Corticosteroid inhalator) asociat scade semnificativ acest risc!

Obezitatea şi astmul sunt asociate

Legătura astm-obezitate a fost argumentată de Prof. univ. Dr. Doina Todea: “Obezitatea este asociată cu creşterea prevalenţei astmului, control dificil al bolii, creşterea administrării medicaţiei de salvare, creşterea internărilor”.

Circumferinţa gâtului indică riscul de apnee în somn

Şi Prof. univ. Dr. Gabriela Jimborean a adus în discuţie obezitatea, afirmând faptul că  “efectele obezităţii asupra ap. respirator sunt subapreciate” şi dând informaţii practice legate de aspectele ce trebuie urmărite pentru a depista riscul cardiovascular şi metabolic: circumferinţa taliei (> 102 cm  bărbaţi   > 88 cm femei),  raportul Talie/Şold (> 0,85 la femei > 0,90 la bărbaţi).  Circumferinţa gâtului de peste 43 la bărbaţi şi peste 40.5 la femei înseamnă un risc crescut pentru sindromul de apnee în somn obstructiv.
 

Mădălina Drăgoi
Mădălina Drăgoi

Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy.

Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru care lucrau atât din punct ... citește mai mult

Cel mai nou articol Video:
Armando Lungu: despre vegetarianism și activitatea fizică