Produsul popular care poate duce la deces, dacă e consumat de tineri. Medicii din România trag un semnal de alarmă: „Ajunge la creier și la inimă!”

  • Publicat:
Produsul popular care poate duce la deces, dacă e consumat de tineri. Medicii din România trag un semnal de alarmă:

Cadrele medicale trag un important semnal de alarmă atunci când vine vorba despre consumul de băuturi energizante, din ce în ce mai consumate de către tineri.

Medicii nu recomandă sub nicio formă consumul de energizante

Prof. dr. Constantin Iordache, medic primar cardiologie pediatrică, subliniază faptul că tot mai mulți copii, chiar și cei care au vârste fragede, precum 5-6 ani, consumă băuturi energizante. Situația este alarmantă pentru că nici măcar părinții nu sunt conștienți la ce pericole se expun cei mici.

„Atunci când vine vorba despre consumul de energizante la cei mici, pot să spun că din 15 copii pe care-i consult zilnic, pentru 5 dintre ei pun diagnosticul de distonie neurovegetativă (n.r. – un dezechilibru al sistemului nervos vegetativ), pentru că consumă aceste băuturi. Un lucru îngrijorător pe care l-am observat la o parte dintre copiii pe care-i consult este că până și copiii cu vârste mici, de 5-6 ani, văd consumul acesta de energizante. Este periculos și aici este vina părinților care sunt neglijenți, care consumă la rândul lor, care consideră că nimic nu se poate întâmpla și oferă din băutura lor energizantă și celor mici”, subliniază prof. dr. Constantin Iordache, medic primar cardiologie pediatrică.

Tinerii riscă să-și piardă viața din cauza acestor băuturi

Pe mâinile doctorilor ajung, de multe ori, tineri cu probleme de sănătate nedescoperite şi netratate la timp. Astfel, de la afecţiuni care puteau fi corectate încă de la naştere sau de la vârste fragede, pacienţii ajung să aibă nevoie de tratament de durată.

Un caz cutremurător a fost expus chiar zilele trecute: un copil de numai 13 ani a suferit un infarct miocardic în timpul antrenamentului de fotbal, după ce a consumat mai multe energizante.

„Sunt foarte periculoase pentru că energizantul intră în sânge și se duce atât la creier, cât și la inimă. La creier produce modificări foarte importante, în special la cei mici, pentru care creierul nu este dezvoltat complet, astfel încât un copil nu poate respira corespunzător, nu-și găsește locul, este agitat, uneori chiar amețit. Iar la inimă poate apărea până și infarctul miocardic, atât de periculoase sunt aceste băuturi. Este o modă apărută în rândul tinerilor, la care trebuie să fim foarte atenți”, susține prof. dr. Constantin Iordache.

În pofida acestor fapte, tinerii nu par a se opri din a consuma aceste băuturi care, spun ei, le dau energie.

„Ei sunt de părere că această băutură le dă energie, dar este total fals. Nu există ca o băutură să-ți dea energie, este doar în capul lor, și eu o clasific ca metoda pe care o folosesc elevii și instructorii de fitness. Nu se recomandă, sub nicio formă și la nicio vârstă, consumul acestor băuturi”, adaugă prof. dr. Constantin Iordache în legătură cu faptul că tot mai mulți copii din Iași consumă energizante.

sursa foto: Shutterstock
Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân