Energizantele, un pericol pentru copii! Produc boli de care părinții nu înțeleg de ce au apărut. Care sunt acestea

Energizantele pot părea o plăcere inofensivă pentru tineri și copii, dar noi cercetări publicate în jurnalul Public Health sugerează că acestea sunt departe de a fi inofensive, în special în cantități mari.
  • Publicat:
Energizantele, un pericol pentru copii! Produc boli de care părinții nu înțeleg de ce au apărut. Care sunt acestea
Foto: shutterstock

Energizantele pot părea o plăcere inofensivă pentru tineri și copii, dar noi cercetări publicate în jurnalul Public Health sugerează că acestea sunt departe de a fi inofensive, în special în cantități mari.

După o revizuire sistematică a 57 de studii anterioare care au acoperit 1,2 milioane de copii în 21 de țări, cercetătorii de la Universitatea Newcastle din Marea Britanie au raportat că în urma consumului de băuturi energizante în rândul tinerilor calitatea somnului e redusă, durata somnului este și ea redusă și performanțe academice sunt mai slabe în comparație cu cei care nu consumă astfel de băuturi.

Consumul de băuturi energizante a fost, de asemenea, asociat cu un risc crescut de simptome de deficit de atenție și hiperactivitate (ADHD), stres psihologic, depresie, anxietate, rezistență la insulină și probleme dentare.

Mai mult, acest studiu, care a fost o actualizare a unei revizuiri din 2016, a confirmat și descoperirile studiului anterior privind o corelație pozitivă puternică între consumul de băuturi energizante și fumat, consum excesiv de alcool și alte substanțe.

Un motiv pentru care rezultatele nu sunt surprinzătoare este că majoritatea băuturilor energizante conțin cantități mari de zahăr și cofeină, ambele având efecte negative asupra copiilor când sunt consumate în exces.

Ce conțin energizantele?

Aceasta este departe de a fi prima cercetare care sugerează o legătură între consumul de băuturi energizante și efectele negative asupra sănătății. Studiile anterioare au raportat că energizantele pot duce la creșterea riscului de atacuri de cord și factori de risc pentru bolile de inimă.

Nu este întotdeauna clar ce conține o băutură energizantă, deoarece nu există un standard acceptat pentru ceea ce reprezintă o „băutură energizantă”, deși Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA) o numește „o clasă de produse sub formă lichidă care conțin în mod tipic cafeină, cu sau fără alte ingrediente adăugate”.

Aceste alte ingrediente includ de obicei zahăr și adesea alte stimulente legale precum guarana și taurina. Potrivit datelor de la Centrul pentru Știința în Interes Public, băuturile energizante pot conține în mod obișnuit între 75 de miligrame (mg) și 316 mg de cafeină per 250 ml, echivalentul a mai mult de trei cești de cafea.

Ce pot face părinții în legătură cu băuturile energizante?

Înainte ca reglementările să intre în vigoare, cei mai importanți oameni care pot ajuta la limitarea consumului de băuturi energizante de către copii și la înțelegerea riscurilor sunt părinții.

Atunci când discută cu copiii lor, îngrijitorii ar trebui să fie specifici și să practice ceea ce predică. Părinții ar trebui să comunice riscurile specifice pentru sănătate ale băuturilor energizante și mecanismele lor, atunci când este posibil, iar comportamentul lor ar trebui să fie în concordanță cu sfaturile pe care le dau copiilor, deoarece acesta este un semnal mai puternic decât doar semnalele verbale. Degeaba îi spui copilului că nu este bine să consume energizante, dacă tu îți deschizi o sticlă chiar în fața lui.

Surse:

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân