7 probleme grave de sănătate care pot apărea dacă e frig în casă. Avertismentul medicilor

Ce riscați dacă stați în frig în locuință?
  • Publicat:
7 probleme grave de sănătate care pot apărea dacă e frig în casă. Avertismentul medicilor

Suntem în plin sezon de iarnă, așa că temperaturile sunt extrem de scăzute. Majoritatea românilor aleg să nu dea drumul la central sau aparate de încălzit în locuințele lor, pentru că se gândesc la cheltuielile prea mari. Cu toate astea, medicii trag un semnal de alarmă și susțin că pot apărea probleme de sănătate grave dacă stați în frig. 

Ce riscați dacă e frig în locuință

Ian Budd, farmacist la Chemist4U, a precizat că temperatura rece dintr-o casă ne poate face mai vulnerabili la o serie de boli și afecțiuni. Adulții cu vârste de peste 65 de ani și copiii sunt mai expuși riscului de a suferi de anumite probleme de sănătate.

Sistemul Național de Sănătate Publică (NHS) recomandă ca în camerele în care vă petreceți cea mai mare parte a timpului să se mențină o temperatură de 20-21 de grade Celsius. Dacă este mai frig, este posibil să vă expuneți riscului de a suferi de următoarele afecțiuni:

O casă în care sunt temperaturi scăzute nu provoacă doar o creștere a ritmului cardiac, ci și a tensiunii arteriale.

„Vasele de sânge se îngustează la temperaturile scăzute. Acest lucru este cunoscut sub numele de ‘vasoconstricție’. Acest lucru creează o presiune mai mare în restul sistemului circulator, iar inima trebuie să lucreze mai mult pentru a pompa sângele în jurul corpului, crescând ritmul cardiac și tensiunea arterială.

Acesta este un răspuns normal, dar efortul suplimentar poate duce la simptome cardiace pentru persoanele care au o afecțiune existentă, în special în timpul exercițiilor fizice.”, susține Abbas Kanani, farmacist la Chemist Click Online Pharmacy, conform The Sun. 

2. Un posibil accident vascular cerebral

Persoanele mai în vârstă tind să simtă mai mult frigul pe măsură ce îmbătrânesc, ceea ce, potrivit lui Abbas, se datorează parțial încetinirii ratei metabolice naturale și, de asemenea, faptului că organismul lor produce mai puține vase de sânge.

„Acest lucru face ca sângele lor, și ulterior căldura, să ajungă mai greu la extremități precum mâinile și picioarele, lăsându-le o senzație de frig mai mare. Atunci când începem să ne fie frig, sângele nostru devine mai gros, ceea ce poate provoca coagularea și poate duce la un atac de cord sau la un accident vascular cerebral. Este important să vă încălziți iarna dacă aveți o afecțiune cardiacă.”

3. Risc crescut de hipotermie

„Corpul începe să piardă căldura mai repede decât este produsă atunci când este expus la temperaturi scăzute, iar expunerea prelungită va consuma în cele din urmă energia stocată de corp”, precizează specialistul.

Acest lucru poate duce la hipotermie sau la o temperatură corporală anormal de scăzută care afectează creierul, făcând ca o persoană să nu mai poată gândi clar sau să se miște bine. El adaugă că hipotermia este ‘deosebit de periculoasă’, deoarece o persoană poate să nu știe că se întâmplă și nu va putea face nimic în acest sens.

4. Astmul se poate agrava

Dacă suferiți de astm, acesta ar putea fi agravat de un mediu rece.

„Aerul rece este uscat, ceea ce vă irită căile respiratorii De asemenea, vă poate face să produceți mai mult mucus, ceea ce poate agrava senzația de astm. Pe lângă aceasta, o casă mai rece este predispusă la dezvoltarea problemelor legate de umezeală și mucegai, ceea ce poate face ca simptomele să se înrăutățească pe timpul iernii.”, spune Abbas.

Citește și: De ce ajung românii la camera de gardă, în sezonul rece: „Mulți dintre pacienți își cunosc afecțiunile și se păzesc”

5. Slăbirea sistemului imunitar

Traiul într-un mediu rece poate însemna un risc mai mare de a contracta anumite boli generale, cum ar fi tusea și răceala.

Abbas mai adaugă: „Unele studii au sugerat că temperaturile scăzute pot afecta răspunsul imunitar. Nasul și căile respiratorii sunt căptușite cu mucus și structuri mici, asemănătoare unor fire de păr, numite cili, care funcționează ca o barieră prinzând virușii pe care îi inhalați și îndepărtându-i din căile respiratorii.

Mucusul conține, de asemenea, substanțe antimicrobiene care ajută la protejarea dumneavoastră împotriva bolilor. Cu toate acestea, respirarea aerului rece și uscat în timpul lunilor de iarnă poate afecta mucusul și cilia care vă căptușesc nasul și gâtul, făcându-le mai puțin eficiente.”

6. Riscul de artrită crește

„Corpul dumneavoastră este mai sensibil la durere atunci când se răcește și acest lucru poate exacerba simptomele artritei, cum ar fi durerea și rigiditatea, leziunile articulare, umflarea și oboseala. Pe măsură ce corpul dumneavoastră conservă căldura prin limitarea fluxului de sânge către extremități și pomparea mai mult sânge către plămâni și inimă, acest lucru poate duce la rigiditate și durere la nivelul articulațiilor.”, mai explică Abbas.

7. Afecțiuni cardiace sau circulatorii

Mulți oameni suferă de o afecțiune cardiacă sau circulatorie, dacă se expun o perioadă mai îndelungată la frig. Picioarele reci ar putea fi un semn al unei afecțiuni trecute cu vederea, dar grave, numită boală arterială periferică (PAD): „Ești puțin mai predispus să ai o scădere a fluxului de sânge în anumite zone”, a mai declarat Abbas Kanani.

Sursa foto: Envato

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân