De ce ajung românii la camera de gardă, în sezonul rece: „Mulți dintre pacienți își cunosc afecțiunile și se păzesc”

Dr. Cristian Pandrea, coordonatorul Compartimentului de Primiri Urgențe de la Spitalul Clinic SANADOR, ne-a explicat care sunt motivele pentru care ajung românii la camera de gardă.
  • Publicat:

În ediția CSID.RO Live din 20 decembrie 2023 am abordat o temă în prim-plan în perioada sărbătorilor și anume urgențele medicale, în sezonul rece. Dr. Cristian Pandrea, coordonatorul Compartimentului de Primiri Urgențe de la Spitalul Clinic SANADOR, ne-a explicat care sunt motivele pentru care ajung românii la camera de gardă.

„Am avut cazuri de, hai să zicem, ocluzii intestinale la pacienți care aveau probleme digestive dinainte. Bineînțeles că n-am putut neapărat stabili relația de cauzalitate, dar am avut mai multe cazuri de acest gen. Pacienții oncologici, de asemenea, se prezintă des la camera de gardă cu diverse tipuri de probleme. Afecțiunile respiratorii acute, infecțioase sunt poate cele mai importante ca număr dintre cazurile pe care le primim. Afecțiunile cardiace, cardiovasculare sunt și ele la cote înalte. Mă refer la acutizarea acestor afecțiuni cronice”, ne-a spus Dr. Cristian Pandrea, coordonatorul Compartimentului de Primiri Urgențe de la Spitalul Clinic SANADOR .

Întrebat cum am putea preveni să ajungem la camera de gardă, Dr. Cristian Pandrea a spus pentru „Ce se întâmplă, Doctore?” că „mulți dintre pacienți își cunosc afecțiunile și se păzesc sau fac lucruri care-i feresc de prezența la camera de gardă. Dar sunt și ceilalți care vin la noi în serviciu de urgență. Sunt acei oameni care, știindu-se cu afecțiuni cardiace sau respiratorii cronice trebuie să evite expunerea prelungită la temperaturi scăzute, trebuie să evite efortul prelungit în frig, trebuie să evite excesele alimentare și mai ales consumul de sare pentru pacienții cardiace, mai ales de exces de sare.

Oamenii care știu să evite lucrurile astea nu ajung la serviciile de urgență. De obicei, chiar dacă mai au acutizări, pot rezolva problema cu medicul de familie. Ceilalți, repet, sunt cei care ajung cu aceste acutizări. Se adaugă, evident, afecțiunile acute care pot fi prilejuite sau pot fi determinate de temperaturile scăzute, de umezeală, de stresul de sărbători”.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult