Artroplastia totală de genunchi: „Este indicată în formele avansate de gonartroză”

Ce este ea, care sunt candidați eligibili, dar și cum decurge intervenția, ne-a explicat dr. Răzvan Dragomir, medic primar ortopedie și traumatologie la Spitalul Clinic SANADOR.
  • Publicat:

Dacă ne întoarcem în trecut, aflăm că prima proteză de genunchi a fost pusă în anul 1968. Încă de atunci, tehnologia a contribuit semnificativ la îmbunătățirea performanțelor acestei intervenții, iar astfel artroplastia totală de genunchi a devenit una dintre cele mai de succes proceduri. Ce este ea, care sunt candidați eligibili, dar și cum decurge intervenția, ne-a explicat dr. Răzvan Dragomir, medic primar ortopedie și traumatologie la Spitalul Clinic SANADOR.

Ce este artroplastia totală de genunchi și când este ea indicată?

„Așa cum ați menționat, s-au împlinit mai bine de 50 de ani de când această intervenție chirurgicală se află în arsenalul nostru terapeutic. În sine, această intervenție chirurgicală înseamnă înlocuirea articulației bolnave cu un ansamblu de componente pe care noi îl numim proteza totală de genunchi, componente care de fapt înlocuiesc cumva forma și anatomia anormală a genunchiului afectat.

Artroplastia totală de genunchi sau protezarea totală a genunchiului este indicată în formele avansate de gonartroză, atunci când soluțiile non-chirurgicale conservatoare sunt depășite și când pacientul nu mai poate controla durerea cu nici o măsură alternativă de tratament, iar calitatea vieții scade foarte mult. Această intervenție chirurgicală are scopul de a ameliora în principiu durerea, de a face ca viața să devină mult mai confortabilă iarăși, iar activitățile obișnuite cum ar fi mersul, activitățile sportive chiar sunt făcute cu mult mai multă lejeritate”, a explicat dr. Răzvan Dragomir, medic primar ortopedie și traumatologie la Spitalul Clinic SANADOR.

Contraindicații

Întrebat dacă există contraindicații în artroplastia totală de genunchi, dr. Răzvan Dragomir a spus pentru „Ce se întâmplă, Doctore?” că „În principiu, contraindicațiile în protezarea totală a genunchiului țin de starea generală a pacientului. Sunt contraindicații medicale mai degrabă decât contraindicații ortopedice. O singură contraindicații ar fi infecția în antecedente la nivelul articulației. Orice infecție ne poate complica foarte mult situația. Și atunci o infecție pe care pacientul a suferit-o în antecedente la nivelul articulației poate să contraindice o astfel de intervenție chirurgicală. În rest, nu există contraindicații, există doar precauțiuni al stării generale de sănătate pe care noi le luăm înaintea intervenției chirurgicale”.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult