Primul român infectat cu noul tip de coronavirus e spitalizat în Japonia

Ministerul Afacerilor Externe a anuntat că un roman aflat pe nava de croazieră Diamon Pricess este infectat cu visusul pneumoniei virale Covid-19.
  • Publicat:
Primul român infectat cu noul tip de coronavirus e spitalizat în Japonia
foto shutterstock/Primul român infectat cu noul tip de coronavirus e spitalizat în Japonia


Ministerul Afacerilor Externe a anuntat că un roman aflat pe nava de croazieră Diamon Pricess este infectat cu visusul pneumoniei virale Covid-19. Vasul se afla în carantină în apele teritoriale japoneze, iar pacientul roman a fost transferat într-un spital japonez specializat în tratatrea acestui tip de infecţii virale.

Vasul de croazieră avea peste 3700 de persoane la bord, printre care şi 17 români. 218 dintre persoanele aflate la bord au fost deja infectate cu noul tip de coronavirus.

Ambasada României la Tokyo a fost informată de către Ministerul Japonez de Externe despre existenţa la bordul vasului de croazieră a unui cetăţean român depistat pozitiv cu virusul pneumoniei virale. Ministerul Japonez de Externe a precizat că pacientul român a fost deja izolat într-un spital japonez de specialitate.

Informarea Ministerului Afacerilor Externe al României precizează că „misiunea diplomatică a României în Japonia se află în legătură cu cetăţeanul român şi a efectuat, în regim de urgenţă, demersuri pentru obţinerea de informaţii suplimentare cu privire la procedurile sanitare ulterioare care vor fi derulate de către autorităţilor nipone.

De asemenea, Ambasada României în Japonia menţine legătura şi cu ceilalţi cetăţeni români aflaţi pe vasul Diamond Princess. Pe vas s-au aflat 17 cetăţeni români (15 membri ai echipajului şi 2 pasageri).

Vas în carantină şi la Hong Kong – 17 cetăţeni la bord

În ceea ce priveşte nava de croazieră Westerdam, Consulatul General al României la Hong Kong a obţinut confirmarea că la bordul navei se află un număr de 17 cetăţeni români, respectiv 9 pasageri şi 8 membri ai echipajului. Nava a fost andocată în portul Sihanoukville, Regatul Cambodgia.

Procesul de evaluare medicală a pasagerilor şi membrilor echipajului este în derulare, nefiind, până în prezent, confirmate cazuri de infecţie cu coronavirus. Reprezentanţele diplomatice şi oficiile consulare ale României din regiune sunt în contact cu autorităţile locale şi reprezentanţele diplomatice ale altor state membre UE şi sunt pregătite să acorde asistenţă consulară cetăţenilor români”.

Ambele vase de croazieră sunt acum în carantină, dar sepistarea cazurilor de Covid-19 este dificilă pe acest tip de vase, deoarece nu sunt suficiente teste. De altfel, experţii nu au determinat încă exact la ce moment al ciclului de viaţă Covid-19 devine detectabil. Depistarea poate fi astfel dificilă la persoanele care nu prezintă încă simptome, dar ar putea fi contagioşi.

Pasagerii sunt menţinuţi în cabinele lor cât mai mult timp posibil. Trebuie să poarte măşti şi să evite contacte apropiate cu alte persoane. Membrii echipajului iau şi ei măsuri de precauţie, în special când aprovizionează pasagerii în cabinele lor.

Ministrul japonez al Sănătăţii Katsunobu Kato a anunţat joi că persoanele în vârstă testate negativ vor putea în curând să părăsească nava pentru a putea fi găzduiţi în clădiri puse special la dispoziţia lor în Japonia.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii spune că nu va fi prelungită carantina decât pentru persoanele care au avut contacte apropiate cu ultimele cazuri pozitive identificate până la data de 19 februarie.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Raluca Neagu
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”