Prima zi de şcoală: 63% dintre mămici, stresate

În primele zile de şcoală, atât copiii, cât şi părinţii se confruntă cu stres şi anxietate. Iată cum fac faţă situaţiei.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Prima zi de şcoală: 63% dintre mămici, stresate
FOTO: 123rf.com / Prima zi de şcoală: 63% dintre mămici, stresate

Începutul de an şcolar este o potenţială sursă de stres atât pentru părinţi, cât şi pentru copii. Este normal ca prima zi de şcoală să fie extrem de dificilă pentru unii părinţii, iar unii dintre ei chiar au nevoie de puţină susţinere atunci când se lovesc (din nou) de această schimbare. Sfârşitul lunii august este pentru părinţi începutul sentimentului de anxietate. Dacă te numeri printre mămicile care se confruntă cu stresul la începutul fiecărui an şcolar, să ştii că nu eşti singura.

Un nou studiu realizat de Kiddie Academy, un centru educaţional pentru copii, arată că atunci când toţi membrii familiei sunt chestionaţi, 63% spun că mamele au cea mai grea misiune în privinţa primei zile de şcoală, comparativ cu doar 27% care îi identifică pe cei mici ca fiind cei care duc cea mai mare greutate. Potrivit Michele Levin, terapeut, rezultatele nu sunt deloc surprinzătoare.

”Este normal pentru părinţi să aibă o perioadă mai grea atunci când copiii încep grădiniţa”, a spus terapeutul pentru Healthline. ”Multe dintre familii chiar îşi pierd controlul”, a adăugat Michele.

Deşi este normal pentru unii părinţi ca prima zi de şcoală să fie un chin, terapeutul susţine că aceştia au nevoie de mai mult sprijin pentru a se putea obişnui cu aceste schimbări. De asemenea, terapeutul punctează că există câteva moduri prin care părinţii pot manageria stresul la începutul fiecărui an şcolar.

Practica duce spre perfecţiune

Dr. Sara Bode, purtător de cuvânt al Academiei Americane de Pediatrie, sugerează ca mamele care se confruntă cu stresul în primele zile de şcoală să petreacă mai mult timp gândindu-se care este, de fapt, cauza principală a anxietăţii, dar şi cum o pot combate. În felul acesta, odată ce descoperă factorul declanşator, prin exerciţiu poate încerca să depăşească situaţia în care este pusă. Totul dvine o rutină, iar sarcinile ca trezitul copiilor de dimineaţă, alegerea hăinuţelor pe care să le poarte şi pregătirea pacheţelului pentru şcoală te pot ajuta să treci cu brio de primele zile de şcoală.

Pentru mulţi dintre părinţi, cel mai mare stres este grija în privinţa primei experienţe pe care copilul o are la începutul anului şcolar şi sentimentul de anxietate pe care-l resimte atunci când se află într-un loc mai puţin familiar. Bineînţeles, părinţii nu pot controla acest lucru, dar îi pot ajuta pe cei mici să ştie cum să reacţioneze în această situaţie. Aceştia ar trebui să se concentreze mai mult să-i facă pe cei mici să înţeleagă ceea ce simt, să vorbească despre ceea ce se întâmplă, dar mai ales să înveţe cum să facă faţă situaţiei.

Aşa cum am menţionat, nu doar părinţii se confruntă cu anxietatea în primele zile de început de an şcolar, ci şi cei mici. În cazul acesta, părinţii joacă un rol important pentru că îi pot ajuta să depăşească ceea ce simt şi să facă faţă primelor zile de şcoală. Înainte de a începe şcoala poţi face o vizită cu cel mic prin curtea şcolii, prin clase, astfel încât să nu mai fie un mister legat de cum arată locul respectiv sau unde va trebui să vină în fiecare zi, departe de părinţi pentru câteva ore. Arată-i sau cel puţin explică-i cum va decurge o zi la şcoală, iar astfel lucrurile se vor simplifica semnificativ.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Top 30 de alimente care nu cresc glicemia
Top 30 de alimente care nu cresc glicemia
Recomandare video
Stenoza de arteră carotidă internă – tratamentul minim invaziv prin plasare de stent carotidian
Recomandări: