Daniela Niculi, despre pacheţelul pentru şcoală: cum îi facem pe cei mici să mănânce sănătos

Încă puţin şi ne pregătim de şcoală. Nu doar cu rechizite, ci şi cu un program alimentar pentru cei mici.
  • Publicat:
Daniela Niculi, despre pacheţelul pentru şcoală: cum îi facem pe cei mici să mănânce sănătos
FOTO: 123rf.com / Daniela Niculi, despre pacheţelul pentru şcoală: cum îi facem pe cei mici să mănânce sănătos

Ştim cât de importantă este alimentaţia celor mici, dar mai ales cât de important este să-i învăţăm să urmeze un stil de viaţă sănătos. Odată cu începutul anului şcolar trebuie să ne gândim şi la pacheţelul de şcoală. În acest mod îi putem ţine departe pe cei mici de bazaconiile pe care le pot consuma şi totodată ne asigurăm că se bucură de alimentele lor favorite şi sănătoase. Am stat de vorbă cu Daniela Niculi, food blogger şi tehnician nutritionist, mămică la rândul ei, despre pacheţelul de şcoală pentru cei mici.  Cum să-i împrietenim cu verdeţurile şi legumele, dar şi cum îi ţinem departe de zahăr ne explică food blogger-ul. Mai mult, Daniela ne oferă  şi câteva sugestii sănătoase pentru primele zile de şcoală.

CSID: În prezent, cel mai mare duşman al nostru este timpul. La ce strategii ar trebui să apeleze părinţii care sunt foarte ocupaţi, să pregătească pacheţelul de şcoală pentru cel mic, într-o manieră sănătoasă?

Daniela Niculi: Din păcate această lipsă de timp şi punerea alimentaţiei pe un loc secund a dus către o creştere a obezităţii în rândul copiilor şi adolescenţilor, implicit către un consum ridicat  de alimente procesate, alimente de tip fast-food, chipsuri şi alte ”pacheţele” pe care cei mici şi le oferă singuri cu banii primiţi de la părinţi.

Pacheţelul pentru şcoală, în general, din punct de vedere al timpului nu presupune decât puţină organizare înainte de a merge la cumpărături. O bună organizare şi planificare a acestor mese va ţine departe tentaţiile sau cel puţin vor asigura copilului o gustare săţioasă care să îi ofere şi un pachet de nutrienţi, nu doar plăcere şi calorii goale. Recomandarea mea este ca tot acest plan să fie făcut împreună cu copilul, cu cât este mai implicat în poveste cu atât mai simplu va fi pentru părinte.

În majoritatea cazurilor cei mici adoră sendvişul. Schimbând câteva elemente putem obţine un sendviş mai sănătos pe care copilul să nu îl arunce aşa cum se întâmplă de cele mai multe ori.

Pâinea integrală în locul celei albe, cremele de brânză, şunca de curcan, pieptul de curcan însoţit de crudităţi şi frunze de salată, toate acestea pot fi folosite cu încredere pentru a obţine un mix de ingredinete gustoase şi sănătoase.

CSID: Cum reşim să-i învăţăm pe cei mici să mănânce sănătos? Nu toţi copiii se împrietenesc cu legumele şi verdeţurile.

Daniela Niculi: Cred că în primul rând pentru a îi aduce pe cei mici mai aproape de alimentaţia sănătoasă ar trebui să  îi ferim de alimentele procesate, de zahărul consumat tot mai în exces, de sucurile carbogazoase. Toate acestea fiind înlocuite cu alternativele mai sănătoase.

Ei pot mânca o shaorma umplută cu legume şi carne gătită acasă, se pot bucura de o limonadă îndulcită cu miere de albine sau de o ciocolată cu un conţinut ridicat de cacao. Nu restricţiile îi vor aduce mai aproape de alimentaţia sănătoasă.

Este drept că nu toţi copiii se împrietenesc cu legumele şi verdeţurile, dar le-aş recomanda părinţilor să profite de acele legume pe care cei mici le adoră şi să le integreze în cât mai multe reţete.

Mai nou am observat că ciorbele sunt cumva filtrate (dacă pot spune aşa) de către cei mici, aceştia alegând doar zeama şi suplimentând cu o cantitate mai mare de pâine. Cu supa cremă nu prea ai cum să greşeşti, iar în privinţa nutrienţilor cu siguranţă ajung unde trebuie pentru că nu mai au cum să facă selecţia în castron.

CSID: Mâncăruri simple sau fancy şi atractive?

Daniela Niculi: Mâncăruri după preferinţele copilului. Majoritatea celor mici (clasele primare) preferă de departe mâncărurile simple, mâncărurile pe care le consideră ei ”transparente”. Nu încerca să ascunzi un buchet de broccoli în vreo farfurie cu mâncare pentru că îl vor descoperi mai repede decât te aştepţi şi nu se vor mai atinge de farfurie. Deja categoria copiilor mai mari, trecuţi de clasa a V-a, este mai dornică de un preparat fancy.

În ambele categorii este important să fie mâncare gătită, mâncare gătită acasă, iar ca un sfat ar fi implicarea copiilor în bucătărie. Vor deveni mai curioşi, mai dornici şi mai tentaţi să guste din ingredient descoperind astfel diverse arome şi texturi noi.

CSID: Cei mici iubesc gustările dulci, dar cu ce le putem înlocui astfel încât să-i ţinem la distanţă de zahăr?

Daniela Niculi: Zahărul din alimentaţie este un subiect care merită articole întregi. Problema nu este neapărat cu zahărul conştient pe care îl consumă (un suc, o bomboană), problema este cu zahărul ascuns în majoritatea produselor pe care ei le adoră. Sosul de paste, ketchup-ul, iaurturile cu ”fructe”, grisine şi multe altele pe care în mod normal nu le-ai trece pe lista alimentelor cu zahăr.

Iaurtul ar trebui să fie simplu, eventual îmbogăţit cu o linguriţă de miere, sosul de paste căutat după etichetă să nu conţină zahăr sau varianta ideală să fie pregătit în casă.

Fructele proaspete consumate cu moderaţie le vor satisface nevoia de dulce. Cum spuneam mai devreme, nu restricţia funcţionează. Stabilirea unor reguli mai exact, reguli ce fac parte dintr-un stil de viaţă sănătos. De exemplu, se mănâncă un dulce o dată pe săptămână sau de două ori. În zilele în care activitatea fizică este mai crescută din nou se poate bucura de un mic desert. Cât timp totul se echilibrează într-un stil de viaţă este minunat.

CSID: Ar trebui să-i implicăm în procesul de pregătire a pacheţelului de şcoală? Ce ar putea învăţa din asta?

Daniela Niculi: Au rolul principal în acest demers. De la negocierea alimentelor care vor ajunge în pacheţel, până la implicarea propriu-zisă în bucătărie. 100% cu cât sunt mai implicaţi cu atât este mai bine.

În primul rând învaţă să se descurce şi singuri, învaţă cum să îşi construiască o mâncare mai sănătoasă. La rândul lui poate învăţa mai departe şi poate fi un exemplu pentru ceilalţi.  Gătitul are efecte benefice nu doar asupra organismului, este o activitate relaxantă, iar în cadrul familiei se creează conexiuni mai puternice atunci când toţi membrii familiei sunt implicaţi în pregătirea mesei.

Sugestii pentru pacheţelul de şcoală

  • Pâine integrală cu cremă de brânză, şuncă de curcan şi salată verde
  • Lipie integrală/ graham cu frunze de salată şi carne gătită la cuptor sau piept de curcan gătit la grill
  • Brioşe cu făină de ovăz şi fructe de sezon + un iaurt natural
  • Pâine cu seminţe, unt, brânzică feta şi castraveţi
  • Banana bread fără zahăr
Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”