Premieră în România. Vaccinul HPV, gratuit pentru băieți și femeile cu vârsta între 18 și 45 de ani

  • Publicat:
Premieră în România. Vaccinul HPV, gratuit pentru băieți și femeile cu vârsta între 18 și 45 de ani
Foto: envato

Vaccinul HPV va fi compensat în România pentru băieți și femeile cu vârsta între 18 și 45 de ani, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, într-o conferință de presă recentă, prilejuită de Ziua Internațională de Conștientizare HPV. În prezent, vaccinul HPV este gratuit doar pentru fetele cu vârsta până în 18 ani. Părinții de băieți și femeile cu vârsta peste 18 ani nu au altă soluție decât să cumpere vaccinul, care nu este deloc ieftin. O singură doză costă aproximativ 600 de lei, fiind necesare 3 doze pentru imunizare. 

România este țara din Uniunea Europeană cu cea mai mare incidență și mortalitate cauzată de cancerul de col uterin, provocat în proporție de 99% de infecția cu HPV. Vaccinarea anti-HPV este cea mai bună metodă de prevenire a cancerului de col uterin.

Vaccinul HPV gratuit va deveni o realitate

Compensarea vaccinului HPV va fi realizată cu resurse financiare de la Ministerul Sănătății, care vor fi transferate Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, „astfel încât să putem include vaccinurile pe o listă care să permită vaccinarea adulților sau a pacienților cu boli cronice”, a declarat Alexandru Rafila.

Încă nu s-a precizat o dată anume când vor avea loc aceste schimbări în Programul Național de Vaccinare.

În 2021, prin ordin de ministru, a fost extinsă grupa de vârstă pentru vaccinarea gratuită anti-HPV astfel încât să fie incluse fetele cu vârsta între 14 și 18 ani. Până atunci, vaccinarea anti-HPV se realiza gratuit doar pentru fetele cu vârsta cuprinsă între 11 și 14 ani.

Este momentul pentru o nouă abordare. După ani de discuții, am hotărât că putem să compensăm vaccinurile și să creștem foarte mult accesul la vaccinare, nu doar pentru fetele deja eligibile, ci și pentru femeile cu vârsta cuprinsă între 18 și 45 de ani, și chiar și pentru băieți. (…) Cu cât avem mai multe persoane vaccinate, cu atât problema de sănătate publică poate fi mai bine controlată, a declarat ministrul Sănătății, în cadrul unei mese rotunde cu tema Combaterea cancerului de col uterin – Accelerarea progresului și eliminarea acestuia ca problemă de sănătate publică, organizată de Fundația Renașterea.

Existența unei infecții cu virusul HPV nu contraindică vaccinarea. Din contră, prin vaccinarea unei femei infectate cu HPV se poate stimula imunitatea și virusul poate fi eliminat din organism.

Citește și: Testarea HPV după un rezultat anormal al testului Babeș Papanicolau

Tipuri de cancere cauzate de infecția cu HPV

În fiecare an, aproximativ 3.300 de românce sunt diagnosticate cu cancer de col uterin, dintre care mai mult de jumătate pierd lupta cu boala.

Potrivit statisticilor, infecția cu HPV este cea mai comună infecție cu transmitere sexuală din lume, afectând peste 80% din populația cu vârsta sub 50 de ani. În 99% din cazuri, infecția cu HPV stă la baza dezvoltării cancerului de col uterin.

Însă virusul HPV poate provoca și alte tipuri de cancere, cum ar fi cancerul anal, de vulvă, de penis, de cap și gât (cancere orofaringiene).

Toate aceste forme de cancer pot fi prevenite prin vaccinarea HPV, care și-a dovedit eficiența atât în reducerea prevalenței infecțiilor cu tulpini HPV cu risc oncogenic crescut, cât și a bolilor provocate de acestea.

În completarea vaccinului sunt necesare însă și alte măsuri pentru a asigura cel mai ridicat grad de protecție, respectiv controalele regulate la medicul ginecolog, testarea Babeș-Papanicolau și, la nevoie, genotiparea HPV.

Prin screening periodic pot fi depistate devreme leziunile precanceroase legate de infecția cu HPV, însă vaccinul reduce semnificativ riscul de infecție.

Rata de supraviețuire a femeilor care depistează la timp cancerul de col uterin este de 94%.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân