Povestea sfâșietoare a femeii care a scăzut în înălțime 8 centimetri după un diagnostic greșit: „Când simți că ceva nu e în regulă…”

  • Publicat:

Sarah Myers, o femeie de 42 de ani din Bedford (Anglia), a trecut printr-un coșmar până să primească un diagnostic corect. Medicul i-a spus că astmul este cauza infecțiilor pulmonare repetate și a durerilor de spate persistente, însă femeia a aflat cu stupoare, după aproape un an de chinuri, că suferă de fapt de mielom, o formă incurabilă – dar tratabilă – de cancer de sânge.

În acest timp, boala a avansat galopant și femeia a scăzut în înălțime 8 centimetri, oasele ei fiind „găurite” de maladie, potrivit mirror.co.uk.

Am simțit că vrea să scape mai repede de mine 

Sarah avea 37 de ani când primele simptome și-au făcut apariția. Inițial a pus pe seama efortului fizic intens durerea puternică de spate.

Câteva zile mai târziu, o infecție pulmonară i-a epuizat toată energia și s-a decis să meargă la medic pentru a vedea care este problema, însă acesta „nu părea foarte interesat, am simțit că vrea să scape mai repede de mine”, mărturisește femeia.

Abia puteam să stau în picioare sau să merg. Respiram cu mare dificultate. Eram pur și simplu epuizată, își amintește Sarah.

Durerile de spate și problemele respiratorii s-au acutizat, însă femeia nu a primit altceva în afară de recomandarea de a folosi un… inhalator.

Ea a insistat și i-a spus medicului că nu crede că are astm, pentru că acesta nu are efect asupra simptomelor ei.

Spasmele musculare la nivelul spatelui apăreau simultan cu durerile puternice în piept și senzația de lipsă de aer.

Nu mi-am imaginat că durerea de spate ascunde cancerul

Pentru că starea de sănătate a femeii se deteriora în fiecare zi și tratamentul nu era de ajutor, fratele acesteia a cerut părerea unui vecin, din întâmplare medic hematolog.

Acesta s-a uitat peste analizele de sânge ale femeii și și-a dat seama că este vorba despre o problemă mult mai gravă. El i-a recomandat să meargă la un spital din Cambridge pentru investigații suplimentare, deoarece suspecta că este vorba despre cancer de sânge.

Astfel, după aproape un an de tratament inutil și dureri insuportabile, Sarah a primit în cele din urmă diagnosticul corect: mielom multiplu.

Nu mi-am imaginat că durerea de spate ascunde cancerul. Tu ești cel care îți cunoști cel mai bine corpul. Când simți că ceva nu e în regulă – o infecție care nu trece sau recidivează, o durere care durează prea mult timp -, neapărat cere a doua opinie medicală. Nu vă lăsați amăgiți de cei care vă spun că nu e nimic grav. Continuați să căutați răspunsuri, spune Sarah.

Boala i-a găurit oasele și a lăsat-o cu sechele pe viață

Potrivit statisticilor, aproximativ 50% din pacienții cu mielom așteaptă cel puțin 5 luni până primesc diagnosticul corect, iar unul din 10 pacienți așteaptă chiar și peste 10 luni, ceea ce reduce șansele de reușită ale tratamentului și, implicit, calitatea vieții pacientului.

Femeia a început imediat tratamentul pentru mielom și a suferit mai multe intervenții chirurgicale, însă din cauza timpului pierdut boala a avansat și oasele ei au fost grav afectate, ea scăzând în înălțime 8 centimetri.

Țin minte că m-au măsurat și mă gândeam: asta nu e înălțimea mea! Înainte aveam 1,72 metri, dar la momentul diagnosticului scăzusem în înălțime cu 8 centimetri. Am pierdut prea mult timp… Dacă primeam mai devreme diagnosticul și un tratament adecvat, poate nu ajungeam în situația de acum, spune ea.

Chiar dacă a urmat mai multe ședințe de tratament și simptomele s-au ameliorat, Sarah spune că viața ei nu va mai fi niciodată ca înainte. „Îmi e foarte greu să mă aplec să mă încalț, să îmi pun șosetele”, adaugă ea.

Care sunt semnele mielomului multiplu 

În stadii incipiente, mielomul multiplu nu dă simptome care să îngrijoreze, dar, pe măsură ce boala evoluează, pot apărea manifestări precum:

  • Dureri de oase, în special la nivelul pieptului şi coloanei vertebrale
  • Greaţă
  • Constipaţie
  • Lipsa poftei de mâncare
  • Confuzie sau ceaţă cerebrală
  • Oboseală excesivă şi nejustificată
  • Infecţii frecvente
  • Scădere în greutate
  • Slăbiciune sau amorţeală la nivelul picioarelor
  • Sete excesivă
  • Febră sau/şi frisoane
  • Urinare frecventă
  • Dificultăţi de respiraţie
  • Vânătăi apărute din senin
  • Hemoragie nazală
  • Iritaţii cutanate
  • Umflarea picioarelor
  • Macroglosie (limba umflată)

Aceste simptome pot fi cauzate și de alte condiții medicale sau afecțiuni, de aceea trebuie atent evaluate de medicul hematolog.

Deşi mielomul multiplu este incurabil, există opțiuni de tratament pentru ameliorarea simptomelor, încetinirea în evoluţie a bolii şi prevenirea complicaţiilor. Eficacitatea acestor tratamente depinde însă de momentul diagnosticului: cu cât afecţiunea este descoperită mai devreme, cu atât șansele de supraviețuire sunt mai mari.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân