Porți haine în culori deschise, din materiale naturale? Ești mai puțin protejat de radiațiile ultraviolete. Cum trebuie să te îmbraci, de fapt, ca să reduci riscul de cancer de piele

  • Publicat:
  • Actualizat:
Porți haine în culori deschise, din materiale naturale? Ești mai puțin protejat de radiațiile ultraviolete. Cum trebuie să te îmbraci, de fapt, ca să reduci riscul de cancer de piele
Sursa foto: Shutterstock

Radiațiile ultraviolete sunt mai bine ținute la distanță de hainele în culori închise, din materiale sintetice, arată un studiu al cercetătorilor spanioli de la Universitatea Cataluna. Potrivit acestora, radiațiile ultraviolete trec „ca prin brânză” prin hainele de culoare deschisă confecționate din materiale naturale precum bumbacul sau mătasea. Astfel, riscul să ne confruntăm cu diverse forme de cancer de piele este mai crescut dacă alegem să purtăm haine albe sau pastelate în timpul verii. 

Multă lume consideră că hainele în culori deschise ar oferi o protecție mai ridicată împotriva radiațiilor ultraviolete deoarece reflectă mai bine razele soarelui. Însă lucrurile stau exact pe dos.

Culorile care te protejează cel mai bine de radiațiile ultraviolete

Cercetătorii au testat gradele de protecție solară pentru diverse materiale de mai multe culori (galben, roșu, albastru, alb etc.). Aceștia au observat că în cazul culorilor foarte deschise factorul de protecție împotriva ultravioletelor (FPU) este mult mai scăzut în comparație cu cele mai închise.

Dintre toate culorile testate, bleumarinul închis a înregistrat cel mai ridicat grad de protecție solară.

La polul opus, hainele albe și cele galbene sunt cele mai contraindicate atunci când vine vorba de protecție împotriva radiațiilor ultraviolete.

Potrivit specialiștilor, explicația ar putea fi una simplă, și anume că radiațiile ultraviolete sunt mai bine reținute/ captate de hainele în culori închise, evitându-se astfel pătrunderea acestora în piele și efectele nocive bine cunoscute, printre care și cancerul de piele.

Acesta este, de altfel, și motivul pentru care ne încălzim mai tare în haine de culoare închisă când stăm la soare. 

Atenție și la materialele din care sunt confecționate hainele!

De asemenea, s-a constatat că materialele cu țesătură rară (bumbac, mătase, crep sau in) sunt mai puțin protectoare în comparație cu materiale sintetice sau dense (poliester, rayon, lână, denim sau velur reiat).

Puteți testa singuri cât de densă este o țesătură și, implicit, cât de bine vă protejează de radiațiile ultraviolete ținând-o la lumină. Dacă vedeți prin material, atunci puteți fi siguri că nu sunteți protejați de razele arzătoare ale soarelui.

Un alt sfat de care ar fi bine să țineți cont este măsura potrivită a hainelor pe care le purtați vara. Evitați hainele mulate când vă expuneți la soare, deoarece astfel materialul din care sunt realizate se întinde și este mai puțin dens, permițând pătrunderea radiațiilor ultraviolete în piele, potrivit skincancer.org.

Evident, pe lângă hainele pe care le purtați, aveți grijă să aplicați întotdeauna cremă de protecție solară pe pielea expusă la soare și evitați statul la plajă sau deplasările în intervalul 11-16, când pericolul este cel mai mare.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân