Plasturi cu hidrogel pentru prevenirea infectării rănilor cu orice tip de bacterie

11.05.2021
Plasturi cu hidrogel pentru prevenirea infectării rănilor cu orice tip de bacterie
Sursa foto: news.cision.com

Cercetătorii de la Chalmers University of Technology din Suedia au realizat un material care previne infecțiile rănilor. Mai precis, niște plasturi cu hidrogel special conceput să lupte împotriva oricărei bacterii, inclusiv împotriva celor rezistente la antibiotice. 

Acest nou material oferă speranțe enorme în combaterea unei probleme globale în continuă creștere, și anume superbacteriile rezistente la antibiotice.

Substanțele active din acești plasturi cu hidrogel cu efect bactericid sunt niște peptide antimicrobiene care se găsesc în mod natural în sistemul nostru imunitar. Materialul este foarte promițător. Este inofensiv pentru celulele proprii ale organismului și blând cu pielea, a declarat dr. Martin Andersson, autorul principal al studiului și profesor la Chalmers University of Technology.

Folosirea experimentală a acestor plasturi la animale este deja în curs de desfășurare. Dacă toate fazele clinice ale studiului sunt îndeplinite cu brio, cel mai probabil materialul inovator va fi aprobat la nivelul Uniunii Europene pentru uz uman în cursul anului 2022.

Rezistența la antibiotice – lista bacteriilor la care mulți români sunt rezistenți

Specialiştii în sănătate publică din România indică faptul că pentru bacteriile care produc septicemii, rezultatele furnizate de aproape 20 de spitale din ţara noastră arată în mod constant în ultimii ani niveluri ale rezistenţei la antibiotice mai mari decât cele din majoritatea statelor Uniunii Europene.

S-au comunicat în ultimii ani cele mai mari niveluri ale rezistenţei la principalele antibiotice utilizabile pentru:

  • Stafilococul auriu
  • Pseudomonas aeruginosa (piocianic)
  • Acinetobacter
  • Klebsiella pneumoniae
  • Escherichia coli (principala cauză de infecții urinare)
  • Pneumococi (principala cauză de pneumonii, sinuzite, otite)
  • Enterococi
Sursa: Antimicrobial Peptide-Functionalized Mesoporous Hydrogels, pubs.acs.org/doi
Recomandare video
Dr. Raluca Oprea: dieta echilibrată, primul pas în tratamentul ficatului gras