Una din 20 de persoane își poate pierde definitiv mirosul și gustul din cauza COVID. Mai ales femeile au această problemă

  • Publicat:
Una din 20 de persoane își poate pierde definitiv mirosul și gustul din cauza COVID. Mai ales femeile au această problemă
Sursa foto: Shutterstock

Un studiu publicat în The British Medical Journal arată că 5,6% dintre pacienții care au trecut prin infecția cu noul coronavirus ar putea să-și piardă definitiv simțul mirosului, în timp ce 4,4% nu și-ar mai recăpăta niciodată pe deplin simțul gustului.

Pierderea mirosului și a gustului este un simptom specific COVID-19, însă în cazul anumitor pacienți această manifestare poate persista săptămâni, luni sau chiar ani întregi de la vindecare.

Cercetătorii italieni au analizat datele a 3.699 de pacienți care și-au pierdut gustul și mirosul după ce au fost infectați cu virusul SARS-CoV-2 și au urmărit evoluția acestora după vindecare. Trei sferturi dintre aceștia și-au recăpătat simțurile în cursul primei luni de la vindecare, însă în cazul celorlalți simptomul neplăcut a persistat luni sau chiar ani.

Pierderea mirosului pe termen nelimitat afectează în special femeile

Potrivit cercetătorilor, femeile sunt mult mai expuse riscului de a confrunta cu pierderea permanentă a mirosului și gustului, însă nu se cunoaște deocamdată motivul.

„Aproximativ 5% dintre participanți au raportat că nu și-au recăpătat mirosul și gustul la 6 luni de la infecție. Extrapolând datele la numărul total de cazuri de COVID-19 la nivel mondial (peste 580 de milioane, potrivit worldometers.info), putem doar să estimăm cât de mare este nevoia pacienților pentru recuperarea acestor simțuri importante. Sistemul de sănătate trebuie să găsească soluții pentru acești pacienți care rămân cu sechele în urma infecției”, se arată într-un editorial semnat de autorul principal al studiului publicat în BMJ.

Calitatea vieții, profund afectată de parosmie

Echipa de savanți condusă de dr. Paolo Boscolo-Rizzo a concluzionat că „pierderea mirosului și a gustului afectează semnificativ calitatea vieții celor vindecați de COVID, dar care rămân cu aceste simptome persistente, reunite sub numele de parosmie. Oamenii se pot simți izolați social, relațiile lor pot avea de suferit, se pot confrunta cu anorexie, malnutriție, anxietate, depresie”, spun cercetătorii.

Sindromul COVID lung poate fi devastator pentru pacientul care a trecut prin boală. Continuăm să aflăm lucruri noi despre aceste simptome care persistă în urma infecției și sperăm să venim în sprijinul celor în nevoie prin programe de recuperare accesibile”, a declarat dr. Kiren Collison, președinte al grupului NHS pentru tratamentul COVID lung.

Sursa: https://www.bmj.com/content/378/bmj.o1653

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”