Pastilele anticoncepționale pot provoca AVC! Avertismentul medicilor din România

  • Publicat:
Pastilele anticoncepționale pot provoca AVC! Avertismentul medicilor din România

Tinerele care iau anticoncepționale trebuie să conștientizeze pericolul la care se expun, dacă nu țin cont de contraindicațiile acestor medicamente. Iată ce avertizează medicii!

Medicii din Iași trag un semnal de alarmă pentru toate femeile care consumă contraceptive

Potrivit prospectelor, adolescentele pot începe consumul de pilule contraceptive încă de la vârsta de 16 ani, însă acest lucru nu trebuie făcut oricum, ci doar în prezența unui medic ginecolog avizat.

„În principiu, prima menstruație apare în jurul vârstei de 11 ani cu variații, în funcție de comanda genetică, anticoncepționalele se pot lua atunci când se stabilizează ciclul menstrual. În jurul mediei de 16-17 ani aproximativ, ciclul începe să vină în mod regulat, atunci putem să apelăm la o contracepție orală pentru a preveni sarcinile nedorite. Pe de altă parte, contraceptivele orale nu au numai rolul de a preveni sarcina, ele pot fi administrate și într-o multitudine de alte afecțiuni ovariene, tulburări de ciclu de tip amenoree, dismenoree, cu tot ce implică aceste lucruri. Anticoncepționalul scurtează puțin ciclul și îl stabilizează, fluxul se reduce parțial.

Trei luni de anticoncepțional pot regulariza ciclul unei persoane tinere, această dismenoree juvenilă, care se întâlnește foarte frecvent, se poate regla cu anticoncepțional. Toată lumea știe că anticoncepționalele se administrează pentru a preveni sarcina dar, de fapt, noi le administrăm și în alte afecțiuni, unde sunt benefice, mai ales cele de ultimă oră, care au o cantitate foarte mică de hormoni purificat, numai atât cât este necesar ca să-și facă treaba. Este greșit ca femeile să meargă în prima farmacie și să-și ia anticoncepționale, fără merge la medicul specialist, pentru că acestea au o mulțime de contraindicații. Sunt multe persoane cu afecțiuni tiroidiene, cu afecțiuni cerebrale, hepatice sau renale, care au contraindicații pentru contracepția orală, inclusiv cele care suferă de varice, obezitatea hiperlipidemia.

Avem multe tipuri de anticoncepționale, dat fiind faptul că noi trebuie să adaptăm la fiecare persoană în parte exact ceea ce are nevoie. Aici, lucrurile sunt mai complicate și se fac în urma unui examen clinic, investigații și analize, și după administrăm un anume tip de anticoncepțional care se potrivește cel mai bine pentru nevoile pacientei”, subliniază dr. Eduard Crauciuc, medic obstetrică-ginecologie la Maternitatea „Elena Doamna” din Iași.

Pentru femeile care fie fumeaza, fie sufera de obezitate/diabet sau fie au varsta mai mare de 30 de ani NU este indicat consumul de pilule contraceptive. Singura solutie pentru acestea, pentru a preveni o sarcina nedorita, este steriletul.

„În primul rând, înainte de a lua anticoncepționale trebuie să fim atenți la câteva aspecte. Persoanele care suferă de obezitate au o oarecare contraindicație pentru anticoncepționalele orale, le dăm doar în cazuri cu totul și cu totul deosebite, când este strictă nevoie. Fumatul împreună cu obezitatea, eventual varicele la membrele inferioare, sunt contraindicații pentru administrarea comprimatelor contraceptive. În general, se recomandă la femeile care depășesc vârsta de 30 de ani să nu mai fie administrate contraceptivele orale, dat fiind faptul că în jurul acestei vârste apar niște viraje hormonale în organismul uman de care lumea știe mai puțin și, în general, chiar și în SUA, contracepția după vârsta de 30 de ani trebuie dată cu foarte mare atenție din partea medicului, numai în cazuri în care este strict necesar. Altfel putem apela la sterilet”, susține dr. Eduard Crauciuc.

Anticoncepționalele combinate cu țigările pot provoca accident vascular cerebral (AVC)

Medicii specialiști neurologi au confirmat în Iași cazuri de tinere care au ajuns la spital din cauza unui AVC provocat de anticoncepționale.

„Anticoncepționalele sunt un factor pentru tromboza venoasă, cea care este tot o formă de AVC. Există AVC hemoragic, ischemic sau infarct și tromboză, adică este vorba obstruarea venelor cerebrale și una dintre multiplele cauze este utilizarea anticoncepționalelor. Însă nu înseamnă automat că toate femeile care iau fac tromboză, am avut o cazuistică de paciente tinere care au avut această tromboză cerebrală și care erau consumatoare, consumul de contraceptive se însumează cu alte particularități ale persoanelor, pentru că nu toate fetele fac tromboză. Printre aceștia se numără fumatul, însă sunt mulți factori care se pot aduna și există situații în care noi nu putem identifica, dar știm cert din studii că femeile tinere care iau anticoncepționale pot face tromboză.

Atunci, noi le interzicem, pe lângă tratamentul care se aplică, le interzicem să mai consume contraceptive, să se recurgă la sterilet sau alte modalități. Ele trebuie să se prezinte în cât mai scurt timp de la declanșarea AVC la spital, însă la tromboza venoasă nu se face tromboliză, se face doar când se înfundă arterele, nu venele. Orice AVC poate fi fatal, în funcție de localizare, de extindere, de ce boli mai are bolnavul. AVC provocat de anticoncepționale are alte simptome, pe primul plan este cefaleea, unele paralizii de nervi cranieni, și poate merge până la stare comatoasă. Sunt de la forme ușoare, până la foarte grave”, subliniază prof. dr. Dan Cuciureanu, șeful Secției de Neurologie I de la Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iași.

Aceștia mai subliniază faptul anticoncepționalele pot avea efecte negative atunci când sunt combinate cu alți factori.

„Anticoncepționalele pot avea efecte negative, în special dacă sunt combinate cu alți factori de risc, cu fumatul și cu obezitatea, în principiu. Favorizează tromboza, anume apariția unor cheaguri de sânge, cele mai predispuse sunt femeile care au vârsta de 30 de ani pentru că apar diferite patologii, intervine vârsta și alți factori de risc”, au subliniat medicii cardiologi din Iași în legătură cu anticoncepționalele.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân