Medicii români trag un semnal de alarmă! Afecțiunea aparent inofensivă care poate provoca moarte subită în somn

  • Publicat:
Medicii români trag un semnal de alarmă! Afecțiunea aparent inofensivă care poate provoca moarte subită în somn

Apneea obstructivă de somn, căci despre ea vom vorbi astăzi, este o afecțiune periculoasă și, de aceea, nu trebuie ignorată. Medicii avertizează faptul că aceasta aduce cu sine un RISC uriaș de DECES!

Apneea obstructivă de somn: ce este, cum se manifestă

Apneea este definită ca fiind absenţa respiraţiei spontane pentru o perioadă de timp. Alte definiţii consideră apneea şi ca o scădere cu cel puţin 4% a oxigenării sângelui arterial, ca rezultat direct al scăderii transferului oxigenului în sânge în momentul opririi respiraţiei.

Apneea poate apărea atât în timpul somnului, cât şi în starea de veghe.

Un episod prelungit de apnee presupune întreruperea respiraţiei pe o perioadă mai lungă de timp. În acest caz, dacă inima nu şi-a încetat activitatea în cursul episodului de apnee, este vorba de stop respirator, care impune măsuri de prim ajutor.

Sindromul de apnee în somn poate fi vindecat sau ameliorat cu ajutorul tratamentului medicamentos şi a schimbării stilului de viaţă. Doar în situaţii excepţionale este indicat tratamentul chirurgical.

Apneea apare, în special, la pacienții obezi

„La noi în țară, acesta este un subiect controversat. Până acum 10 ani nu s-au făcut mari studii la nivel mondial. Este vorba despre medicina somnului, există cam 90 de boli ale somnului care sunt cunoscute. Cea mai frecventă boală a somnului este insomnia, urmată imediat de apneea în somn, care este cea mai importantă, pentru că aceasta se dezvoltă pe baza unor boli asociate, având și o mortalitate importantă. Apneea apare, în special, la pacienții obezi, cu patologii în sfera ORL, care au polipi sau deviație de sept. Cu toate acestea, fumatul împreună cu alcoolul sunt factori de risc.

În momentul de față nu mai putem spune rată de vârstă, pentru că principal factor de risc al apneei în somn este obezitatea și în prezent sunt foarte mulți copii obezi. Am avut cazuri și la tinerii de 18 ani. La persoanele în vârstă situația este mai sensibilă, pentru ele există un alt tip de apnee, pentru că pacienții care suferă de obezitate au afecțiuni multiple asociate, au un diabet greu de controlat, în momentul în care asociază și apneea în somn se adaugă și hipertensiunea care devine greu de controlat. Pentru aceștia speranța de viață este mai mică, din acest motiv nu avem pacienți care suferă de apnee în somn la vârsta înaintate”, transmite dr. Andreea Zabara, medic specialist la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie din Iași.

Citeşte şi: Dr. Yasser Aboudan: „Apneea nocturnă de tip obstructiv pune viața în pericol!” Vezi de ce apare sufocarea în somn

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân