Ce salariu primește un medic român stabilit de ani buni în Irlanda. Diferența este uriașă față de România

Un medic originar din Cluj-Napoca a dezvăluit ce salariu încasează în Irlanda.
  • Publicat:
Ce salariu primește un medic român stabilit de ani buni în Irlanda. Diferența este uriașă față de România

Un tânăr medic din Cluj-Napoca, stabilit de ceva timp peste hotare, mai exact în Irlanda, a povestit ce diferențe există între sistemul medical românesc și cel de acolo. Bărbatul a recunoscut cât încasează lunar! 

Ce salariu primește un medic român în Irlanda

Paul Oargă, un medic medic originar din Cluj-Napoca, dar care locuiește în Irlanda de ani buni, a dezvăluit ce salariu are peste hotare. După ce a terminat Universitatea de Medicină din Cluj-Napoca, tânărul de 28 de ani a profesat ca medic rezident la Anestezie și Terapie Intensivă. A lucrat 3 ani într-un spital din România.

Pentru că era nemulțumit de condițiile din țară, el a decis să înceapă o viață nouă în Irlanda, tot în sistemul medical. Paul Oargă a mărturisit că traiul de viață din Irlanda nu se compară cu cel din România. Medicul a dezvăluit și ce salariu încasează în momentul de față la spitalul unde activează în Irlanda.

Citește și: Povestea impresionantă a femeii care a fost SALVATĂ de la moarte de cățelușa ei. „A mirosit cancerul la sân”

”Mă trezesc la 6 dimineața, după care alerg sau merg cu bicicleta la spital. Ce îmi place este că la spital sunt vestiare, sunt dușuri. Nu trebuie să îmi pun echipamentul de acasă. Sunt lucruri normale aici. Este săpun, este prosop, lucruri care nu sunt în România în toate spitalele. La ora 8.00, există o sesiune de pitching în care consultanții, așa se numesc medicii primari, ne prezintă diferite subiecte sau noi facem diferite prezentări. La 9.00 începe munca propriu-zisă în sala de operație.

Concediu este 30 de zile pe an, plus 10 – 15 zile pentru concediu de studii. Aici primești 1.500 de euro pe an pentru a merge la cursuri ca medic rezident. Examenele se plătesc, costă între 700 și 900 de euro, dar dacă iei examenul primești banii înapoi. Am aici și fluturașul de salariu, primit în 21 decembrie 2023. Ei fac plata la fiecare două săptămâni și trebuie să ai 72 de ore lucrate. Pentru aceste două săptămâni primești 2.382 de euro, dar acesta este venitul brut. Se mai plătesc orele suplimentare, cu 1,5x față de norma de bază, adică am lucrat 15 ore și am primit 687 de euro brut, după taxe.

Câștigă aproape 4000 de euro lunar

Ei au un sistem progresiv de taxare. Până la o sumă ești taxat cu 20%, iar peste cu 40%. În acest moment, eu sunt taxat 40% și după taxe rămân cu 1900 de euro net, la două săptămâni. Sunt niște bani buni, care îți permit să duci o viață bună, chiar și aici în Irlanda, unde chiria este destul de scumpă. Chiria pe care o plătesc eu este de 1.100 de euro pe lună.

Taxele care sunt aplicate la aceste sume sunt cele de pensii, asigurări sociale și cycle to work, un program prin care îți poți cumpăra o bicicletă și se deduce din taxe. Eu primesc acum 30 de euro pe ora muncită. Acest lucru crește, sunt bani care cresc în funcție de experiența avută. Eu am avut noroc că mi s-a recunoscut experiența de anestezist din România de trei ani.

Un lucru pe care nu pot să nu îl observ este că indiferent de experiența pe care o ai, indiferent că ești în prima lună de muncă sau în al zecelea an, ești remunerat. În România în primii 2 ani ca medic rezident gărzile nu sunt plătite. Cred că suntem singura categorie de oameni care lucrează gratuit, doar pentru că vrea să învețe. Nu e comod să nu iei bani, chiar dacă înveți”, a spus medicul clujean plecat în Irlanda, scrie Știri de Cluj.

Sursa foto: captură Youtube

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân