Pacienții cu depresie continuă să se concentreze pe informațiile negative (studiu)

Pacienții cu depresie pot avea parte de recăderi.
  • Publicat:
Pacienții cu depresie continuă să se concentreze pe informațiile negative (studiu)
Sursa foto: shutterstock

Pacienții cu depresie care și-au revenit după un episod depresiv major, în comparație cu cele care nu au experimentat niciodată un astfel de episod, tind să petreacă mai mult timp procesând informații negative și mai puțin timp procesând informații positive. Iar acest comportament punând în pericol de recidivă, potrivit cercetărilor publicate de APA (American Psychological Association).

„Descoperirile noastre sugerează că persoanele care au un istoric de depresie petrec mai mult timp procesând informații negative, decât informații pozitive și că această diferență este mai mare în comparație cu persoanele sănătoase, fără antecedente”, a spus autor studiului Dr. Alainna Wen, cercetător la Centrul de Cercetare pentru Anxietate și Depresie de la Universitatea din California, Los Angeles. „Deoarece gândirea și starea de spirit mai multă negativă și gândirea și starea de spirit mai puțin pozitive sunt caracteristice depresiei, acest lucru ar putea însemna că acești indivizi prezintă un risc mai mare de a avea un alt episod depresiv.”

Cercetarea a fost publicată în Journal of Psychopathology and Clinical Science.

Definită ca o perioadă de cel puțin două săptămâni de o stare depresivă sau pierderea interesului ori a plăcerii în activitățile zilnice, depresia majoră poate interfera cu sau limita capacitatea unei persoane de a desfășura activități majore de viață.

În ciuda tratamentelor bine stabilite pentru depresie, ratele de recădere pentru tulburarea depresivă majoră rămân ridicate, potrivit autorului studiului, Dr. Wen. Mai mult de 50% dintre persoanele cu un episod depresiv major pentru prima dată vor experimenta episoade ulterioare, adesea în cei doi ani de la recuperare. Astfel, este nevoie de mai multe informații despre factorii de risc implicați în tulburarea depresivă majoră pentru a îmbunătăți tratamentul și a preveni recăderile.

În general, descoperirile sugerează că indivizii cu tulburare depresivă majoră recurentă nu numai că sunt mai puțin capabili să controleze informațiile pe care le procesează decât persoanele sănătoase, dar manifestă, de asemenea, o părtinire mai mare pentru a se concentra asupra informațiilor negative față de cele pozitive sau neutre, potrivit Dr. Wen.

Sursa: www.apa.org

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân