(P) Zece reguli de aur pentru îngrijirea piciorului diabetic. „Stand up for your feet!” și depistează din timp neuropatia diabetică

Pacienții diagnosticați cu diabet zaharat se confruntă în prezent cu una dintre cele mai severe complicații ale acestei boli, neuropatia diabetică.
  • Publicat:
(P) Zece reguli de aur pentru îngrijirea piciorului diabetic. „Stand up for your feet!” și depistează din timp neuropatia diabetică

Pacienții diagnosticați cu diabet zaharat se confruntă în prezent cu una dintre cele mai severe complicații ale acestei boli, neuropatia diabetică. Din cauza hiperglicemiei, fibrele nervilor periferici sunt afectate în timp, iar datele statistice arată că în peste 50% din cazuri persoanele cu diabet nu manifestă nici un simptom al bolii.

Campania „Stand up for your feet!” inițiată de Wörwag Pharma România vine în sprijinul pacienților diagnosticați cu diabet și își propune să crească gradul de conștientizare pentru diagnosticul precoce, tratamentul adecvat și reducerea riscurilor asociate neuropatiei diabetice.

Tratamentul adecvat și îngrijirea picioarelor au un rol esențial în gestionarea optimă a neuropatiei diabetice. Dacă afecțiunea nu este tratată corespunzător, riscul apariției unor răni care se pot infecta crește, evoluând chiar către amputarea unui deget sau a unei părți din picior. Astfel, diagnosticul rapid și tratamentul administrat cât mai devreme sunt cruciale în evoluția stării pacientului.

Simptomele care prevestesc diagnosticul neuropatiei diabetice

În numeroase cazuri de neuropatie diabetică pacienții nu-și dau seama dacă sunt suspecți de această afecțiune întrucât semnele întârzie să apară. Totuși, există câteva simptome, ușor depistabile la nivelul picioarelor, care pot fi luate în considerare: furnicături, senzație de arsură, durere înțepătoare sau senzație de curentare, fie senzație de amorțire. Aceste semne devin de obicei mai supărătoare în momentele de relaxare sau înainte de a dormi.

De asemenea, lezarea fibrelor nervoase conduce și o sensibilitate redusă la temperatură (pacientul nu poate face diferența între apa rece și caldă), senzație redusă de presiune (pacientul nu simte dacă pantofii sunt prea strâmți) și instabilitate în timpul mersului (pacientul merge legănat). Semnele și simptomele sunt rezultatul fibrelor nervoase deteriorate ale picioarelor, iar din acest motiv pot apărea răni care se pot infecta în timp.

În plus, mai mulți factori de risc favorizează apariția neuropatiei diabetice, cum ar fi obezitatea, hipertensiunea arterială, fumatul sau consumul de alcool. Dacă picioarele transmit semnale neobișnuite, similare cu simptomele neuropatiei, se recomandă de îndată o vizită la medicul diabetolog, neurolog sau medicul de familie.

Testează-te din timp pentru a depista neuropatia diabetică

Diagnosticul de neuropatie diabetică se stabilește după un consult amănunțit la medicul diabetolog, neurolog sau medicul de familie. Însă, există o serie de teste care pot ajuta la verificarea stării de sănătate chiar din confortul propriei locuințe. Cu toate acestea, testarea trebuie realizată doar pentru o evaluare inițială, fără a înlocui vizita în cabinetul medicului specialist.

O opțiune pentru depistarea precoce a neuropatiei diabetice este Testul Michigan
O opțiune pentru depistarea precoce a neuropatiei diabetice este Testul Michigan

O opțiune pentru depistarea precoce a neuropatiei diabetice este Testul Michigan, o metodă simplă, neinvazivă și precisă de autodiagnosticare. Testul durează aproximativ 2 minute și cuprinde 15 întrebări raportate la evenimentele și simptomele ultimelor 2-3 luni.

10 reguli de aur pentru îngrijirea picioarelor

10 reguli de aur pentru îngrijirea picioarelor
10 reguli de aur pentru îngrijirea picioarelor

Campania „Stand up for your feet” este susținută de Wörwag Pharma România și urmărește creșterea gradului de conștientizare a consecințelor neuropatiei diabetice, a necesității depistării și tratamentului precoce. Inițiativa se desfășoară la nivel internațional și își propune să contribuie semnificativ la îmbunătățirea calității vieții persoanelor ce suferă de diabet, printr-o comunicare și o educație terapeutică adecvate.

Află mai multe despre testare pe website-ul oficial de campanie „Stand up for your feet”.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Salată cu ciuperci și Mușchi File și paste cu Jambon de Curcan