Obiceiul banal care poate preveni demența. Peste 60% dintre români nu fac asta!

  • Publicat:
Obiceiul banal care poate preveni demența. Peste 60% dintre români nu fac asta!
Sursa foto: Shutterstock

Demența este o boală cruntă atât pentru pacient, cât și pentru familia sa. Din fericire, unele obiceiuri zilnice ar putea reduce riscul acestei maladii. Spre exemplu, un nou studiu arată că periajul dinților și folosirea aței dentare, de 2 ori pe zi, pot reduce semnificativ riscul de boli gingivale, un posibil factor de risc în instalarea bolii Alzheimer. 

Cercetătorii finlandezi au descoperit că persoanele care se confruntă cu gingivită și periodontită și care își pierd devreme în cursul vieții dinții prezintă un risc cu peste 20% mai mare de a dezvolta demență.

Experții de la Universitatea Eastern Finland au analizat datele provenite din 47 de studii anterioare care au avut drept scop identificarea unei legături între declinul cognitiv și sănătatea orală. Astfel, ei au descoperit că există un tipar în rândul persoanelor diagnosticate cu Alzheimer, și anume faptul că nu se spălau regulat pe dinți și nu foloseau ața dentară.

Publicată în Journal of the American Geriatrics Society, metaanaliza cercetătorilor sugerează că periodontita poate avea un impact negativ asupra sănătății creierului.

Această afecțiune dentară constă în inflamarea gingiilor, ca urmare a acumulării excesive de placă bacteriană pe dinți și țesuturile înconjurătoare. Periodontita poate fi prevenită prin periaj dentar și folosirea aței dentare între dinți, acolo unde se acumulează cel mai des placa bacteriană (tartrul).

Analizând datele, savanții au calculat că periodontita poate crește cu 21% riscul de Alzheimer. De asemenea, pierderea dinților poate crește cu până la 13% riscul de a dezvolta o formă de demență.

Cercetări anterioare au indicat drept vinovat principal o bacterie (F. nucleatum) care poate favoriza bolile gingivale. Cu toate acestea, nu se poate afirma cu siguranță că există o relație de cauzalitate în ceea ce privește igiena orală precară ca factor de risc în apariția bolii Alzheimer. Asta, deoarece există posibilitatea ca persoanele care au deja demență în stadii ușoare să uite efectiv să se spele pe dinți.

Potrivit unui raport al Institutului Național de Statistică din 2021, doar 37% dintre adulții români se spală zilnic pe dinți. Conform analizei, 18% dintre respondenți nu au mai fost la dentist de peste 5 ani.

Chiar dacă o concluzie fermă nu poate fi încă desprinsă pe această temă, cercetătorii spun că este important să ținem cont de regulile de igienă orală. O dantură sănătoasă înseamnă o alimentație variată, digestie corectă, încredere de sine și, cine știe, vom afla pe viitor, poate chiar un creier în perfectă stare de funcționare la bătrânețe.

Se estimează că 80 de milioane de persoane vor suferi de Alzheimer până în anul 2030. Numai în România sunt, oficial, peste 300.000 de persoane diagnosticate cu o formă de demență, dintre care, din păcate, tratați sunt numai 10-15%, arată datele Asociației Naționale pentru Alzheimer.

Această boală debilitantă duce la pierderea progresivă a memoriei, confuzie, dezorientare, tulburări de limbaj sau de comportament și alte manifestări care afectează profund calitatea vieții pacientului, precum și a familiei acestuia.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân