Musca neagră face victime în Spania. Ce simptome au oamenii mușcați de insecta agresivă

  • Publicat:
Musca neagră face victime în Spania. Ce simptome au oamenii mușcați de insecta agresivă
Foto: Shutterstock

Autoritățile spaniole trag un semnal de alarmă privind mușcătura de muscă neagră, o insectă care s-a înmulțit necontrolat în anumite regiuni din Spania, cu precădere Andaluzia, Aragon, Catalonia, Madrid, Murcia și Valencia. Experții spun că invazia acestei insecte survine ca urmare a schimbărilor climatice și a globalizării.

Potrivit cotidianului 20minutos.es, tot mai multe persoane se adresează centrelor de sănătate din cauza simptomelor apărute în urma mușcăturii de muscă neagră.

Ce simptome apar în cazul mușcăturii de muscă neagră

Oamenii spun că nici nu își dau seama când au fost mușcați, trezindu-se în schimb cu răni profunde însoțite de umflături și sângerări.

Asociația Națională pentru Sănătatea Mediului din Spania (ANECPLA) a emis deja o alertă privind pericolul invaziei de muște negre asupra sănătății populației.

Jorge Galván, directorul general al ANECPLA, a declarat pentru aceeași sursă că mușcătura de muscă neagră „are o formă de fierăstrău, generând o rană gravă și putând duce la infecții și reacții alergice foarte alarmante, care, în unele cazuri, pot necesita chiar spitalizare”.

Fiind o muscă hematofagă, musca neagră are nevoie să consume sânge pentru a-și completa ciclul de viață. Insecta mușcă, sfâșiind pielea victimelor sale cu mandibulele pentru a extrage sângele. Astfel, ea profită de ocazie pentru a inocula o mică doză de anestezic, care îi va permite „să lucreze” în liniște, fără ca individul afectat să observe, timp de 5 minute. Efectul final este o umflătură de câțiva centimetri care adesea sângerează, însoțită de o umflătură mare care poate dura până la o lună.

De asemenea, unele specii de muște (cum sunt muștele de cal) pot înțepa, cauzând simptome precum umflături sau bășici, durere, mâncărime sau chiar infecții, care determină febră, slăbiciune, stări de greață.

Muștele de cal pot fi uneori purtătoare ale bacteriei Francisella tularensis care determină tularemia, o boală infecțioasă care se manifestă prin inflamarea ganglionilor limfatici, ulcer cutanat, dureri musculare, febră și/sau frisoane, vărsături, diaree, dureri abdominale puternice, tuse uscată, conjunctivită.

Ce să faci dacă te mușcă o muscă neagră. Măsuri de prim ajutor 

În cazul în care sunteți mușcat de această insectă agresivă, recomandarea experților este să aplicați imediat gheață sau unguent pe bază de corticosteroizi pe zona afectată, pentru a reduce inflamația.

De asemenea, este indicat să nu vă scărpinați, deoarece riscați să deschideți și mai mult rana și vă expuneți unui risc crescut de infecții.

Dacă rana nu se ameliorează sau se agravează în câteva zile, autoritățile recomandă să vă adresați celui mai apropiat centru de sănătate pentru îngrijiri medicale de specialitate.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân