Motivul pentru care te doare capul după ce bei vin roșu. Nu sunt de vină sulfiții!

  • Publicat:
Motivul pentru care te doare capul după ce bei vin roșu. Nu sunt de vină sulfiții!
Foto: Shutterstock

Te doare capul după ce bei vin roșu? Nu te grăbi să dai vina pe sulfiți – de altfel, aceștia au un rol important, de a preveni transformarea vinului în oțet -, pentru că altul e motivul durerilor de cap.

Citește și: După câte ore iese alcoolul din sânge. Trucuri pentru eliminarea rapidă a alcoolului din organism

De ce te doare capul după ce bei vin roșu

Potrivit unui studiu publicat recent în revista Scientific Reports, cercetătorii de la Universitatea din California, Davis, arată că durerile de cap provocate de consumul de vin roșu (chiar și în cantități mici) au la bază interacțiunea dintre quercetină (un antioxidant cu numeroase efecte benefice) și alcool.

Experții spun că „atunci când este metabolizată împreună cu alcoolul, quercetina se transformă în quercetin glucuronidă. Astfel este blocată metabolizarea alcoolului, ceea ce duce la acumulare de acetaldehidă, o toxină inflamatorie care poate provoca înroșirea feței, dureri de cap și greață”, explică Andrew Waterhouse, profesor emerit la Departamentul de Viticultură și Enologie de la UC Davis.

Aceste dureri de cap nu trebuie confundate cu cele cauzate de mahmureală, după ce am băut o cantitate prea mare de alcool. Pot apărea chiar și după consumul a 1-2 pahare de vin roșu, de la 30 de minute până la 3 ore de la consum.

De asemenea, spun cercetătorii, riscul de a te confrunta cu dureri de cap după ce bei vin roșu este cu atât mai crescut cu cât cantitatea de quercetină din struguri este mai mare, aspect influențat de expunerea fructelor la soare și de modul în care este produs vinul.

Încă nu s-a ajuns la o concluzie privind modul în care poate fi prevenit acest fenomen, însă „cercetările continuă și în curând am putea avea răspunsul la această dilemă”, a declarat dr. Morris Levin, coautorul studiului, profesor de neurologie.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân