După câte ore iese alcoolul din sânge. Trucuri pentru eliminarea rapidă a alcoolului din organism

Află în cât timp iese alcoolul din aerul expirat sau din sânge. Mulți șoferi fac această greșeală după ce beau bere cu o seară înainte.
  • Publicat:
După câte ore iese alcoolul din sânge. Trucuri pentru eliminarea rapidă a alcoolului din organism
Foto: Shutterstock

Dacă obișnuiești să bei bere, vin sau tărie seara, chiar și în cantități mici, e indicat să citești acest articol pentru a afla după câte ore iese alcoolul din sânge și din aerul expirat astfel încât să te poți urca la volan fără să riști o amendă usturătoare, suspendarea sau anularea permisului de conducere sau chiar pedeapsa cu închisoare.

Citește în continuare pentru a afla care sunt factorii de care depinde viteza de eliminare a alcoolului din organism, la câte ore poți conduce după ce ai consumat alcool și ce poți face pentru a grăbi eliminarea acestuia din corp.

După câte ore iese alcoolul din sânge

O persoană care a consumat alcool cu o seară înainte nu trebuie să se urce la volan mai devreme de 6-12 ore, deoarece testul de sânge pentru alcoolemie va ieși pozitiv.

Însă acest aspect depinde de cantitatea de alcool consumată, de tipul de alcool, dar și de cât de repede este consumată băutura alcoolică.

Spre exemplu, berea are mult mai puțin alcool decât tăria. O bere are în general 5% alcool, în timp ce vinul are între 7 și 22% alcool, iar tăria (coniac, whiskey, vodcă, gin, rom, tequila etc.) până la 40% alcool.

De asemenea, ține cont că o băutură alcoolică bogată în zahăr (mai ales cocktailurile) este metabolizată mai lent. Deci atenție la ingrediente: zahărul, maltoza, siropul de porumb, îndulcitorii artificiali (aspartam, acesulfam K), glucoza și fructoza din fructe (cum e cazul strugurilor la vin) vor încetini rata de metabolizare a alcoolului.

Așadar, cu cât consumi mai mult alcool, și mai tare, și mai îndulcit, și mai repede, cu atât organismul va avea nevoie de mai mult timp pentru a-l metaboliza.

Ca regulă generală, alcoolul este eliminat din sânge la o rată de aproximativ 16 mg alcool/100 ml pe oră, de la momentul în care persoana respectivă nu mai bea. Asta înseamnă că o persoană care are o alcoolemie de 1,6 la mie are nevoie de minimum 10 ore pentru a ajunge la o alcoolemie zero.

Dacă ai băut o bere de 500 ml în seara precedentă, aceasta va fi eliminată din „sistem” în 2 până la 6 ore, în funcție de cât de rapid ai băut-o (dar și de alți factori, pe care îi detaliem mai jos). Cu cât „tragi” de ea mai mult, cu atât organismul o va elimina mai repede. În schimb, dacă o bei pe nerăsuflate, timpul de care corpul va avea nevoie pentru a o metaboliza va crește.

Un pahar de vin de 250 ml se elimină în 3 până la 6 ore – din nou, depinde ce procent de alcool conține și cât de repede l-ai băut.

Iar în cazul tăriei, timpul de eliminare din organism este și mai lung, de la 4 la 8 ore pentru 100 ml de băutură spirtoasă.

În cât timp iese alcoolul din aerul expirat
Foto: profimediaimages.ro

În cât timp iese alcoolul din aerul expirat

Pe de altă parte, testarea alcoolemiei cu ajutorul etilotestului poate depista alcoolul din aerul expirat dacă ai consumat alcool în ultimele 24 de ore. Deci este indicat să nu te urci la volan luni dimineața dacă, de exemplu, ai băut alcool duminică în timpul zilei.

Dacă vrei să afli în doar câteva secunde care este procentul de alcool din aerul expirat, poți cumpăra un alcool tester digital (etilotest), care poate fi găsit la prețuri avantajoase pe internet și este foarte fiabil.

Reamintim că limita de alcoolemie permisă în România, conform Codului Rutier, este zero. Nu 0,1, nu 0,4, ci zero!

Un șofer prins cu o alcoolemie egală sau de peste 0,40 g/l alcool pur în aerul expirat (minim 0,80 g/l alcool pur în sânge) riscă închisoare de la 1 la 5 ani sau amendă penală (anularea permisului de conducere).

Șoferii depistați cu o alcoolemie având valori sub 0,4 riscă amendă (9 până la 20 de puncte, în care punctul de amendă are o valoare de 10% din salariul minim brut pe economie) și suspendarea permisului de conducere pentru o perioadă de 90 de zile.

După câte ore iese alcoolul din sânge
Foto: profimediaimages.ro

Factori care influențează viteza de eliminare a alcoolului din organism

Deși rata de metabolizare a alcoolului este constantă, rata de absorbție a alcoolului poate varia în funcție de anumiți factori:

Vârsta – cu cât o persoană este mai în vârstă, cu atât ficatul metabolizează mai lent alcoolul.

Sexul – alcoolul este eliminat mai lent în general de femei, spre deosebire de bărbați. Asta deoarece femeile tind să aibă un procent mai ridicat de grăsime și unul mai scăzut de masă musculară și apă corporală. Astfel, corpul unui bărbat poate „dilua” mai rapid alcoolul decât o femeie, chiar dacă ambii au aceeași greutate sau înălțime.

De asemenea, femeile elimină mai greu alcoolul din sânge deoarece au o activitate mai redusă a enzimei alcool dehidrogenază, care metabolizează alcoolul la nivelul stomacului. Și nivelurile hormonale dinaintea menstruației ar putea influența rata de de metabolizare a alcoolului.

Diverse boli  – cancerul intestinal, fibroza hepatică și infecția cu Helicobacter pylori pot încetini rata de metabolizare a alcoolului din sânge. De asemenea, o persoană care a făcut o operație de bypass gastric (micșorare de stomac) va absorbi mai rapid alcoolul în sânge și îl va elimina mai lent.

Anumite medicamente – alcoolul poate fi mai rapid absorbit în sânge și țesuturi, prin urmare e și mai greu de metabolizat, iar enzimele hepatice sunt inhibate, în cazul în care sunt luate în paralel medicamente precum anxiolitice, antitusive, pastile de răceală sau gripă, antibiabetice (clorpropamida), diverse pastile pentru ADHD, pastile pentru arsuri la stomac (ranitidină, cimetidină), ibuprofen, aspirină, antiacide, antihipertensive, anumite antibiotice (eritromicina), opiacee sau nicotină (din plasturi, gume, inhalatoare sau țigări).

Alimente – dacă mănânci bine înainte să bei sau iei gustări în timp ce consumi alcool, alimentele vor ajuta la „diluarea” mai eficientă a alcoolului și, în consecință, la eliminarea mai rapidă a acestuia din organism. În schimb, dacă bei alcool pe stomacul gol, acesta va fi mai greu de metabolizat deoarece nu sunt stimulate enzimele hepatice.

Sfaturi pentru eliminarea rapidă a alcoolului din organism

Chiar dacă un mic dejun copios, o ciorbă de potroace, o cafea tare sau un energizant și un duș revigorant te vor face să te simți mai bine după o noapte de beție care s-a lăsat cu mahmureală, asta nu înseamnă că toate aceste metode vor avea vreun efect asupra ratei de metabolizare a alcoolului din sânge.

Timpul este singurul „truc” prin care alcoolul este eliminat din organism, deci nu te urca la volan chiar dacă crezi că te simți mai bine, mai energic, atent. Trebuie să aștepți ca alcoolul să fie metabolizat de organism, timp care poate varia în funcție de factorii menționați mai sus.

Poți, în schimb, să îți ajuți organismul să se refacă mai repede după o noapte stropită cu alcool, astfel încât să scapi de stările de greață, durerile de cap și alte simptome cauzate de mahmureală.

În acest sens, îți recomandăm în primul rând odihna. Somnul este ideal pentru refacerea organismului, așa că dormi măcar 8 ore după ce ai consumat alcool.

Apoi, este important să te hidratezi foarte bine. Ideal ar fi să bei un pahar cu apă la fiecare pahar de alcool pentru a evita deshidratarea și mahmureala. Dar dacă nu ai ținut cont de acest lucru, a doua zi de dimineață bea cât mai multe lichide: apă, ceai (mentă, fenicul, ghimbir), supe, apă cu electroliți, sucuri de fructe sau legume.

La fel de indicat este un mic dejun copios, care să refacă „stocul” de minerale pierdute din cauza deshidratării survenite pe fondul consumului de alcool. O banană mâncată a doua zi după ce ai băut alcool îi oferă organismului doza corectă de potasiu, un mineral care ameliorează slăbiciunea fizică, amețeala, senzația de greață și crampele abdominale.

Totodată, un mic dejun compus din ouă cu fasole și cârnați, alături de o garnitură de murături, este ideal pentru refacerea după o noapte „albă”. Astfel de alimente sunt bogate în grăsimi, carbohidrați, proteine și magneziu, toate contribuind la combaterea simptomelor generate de consumul de alcool, cum ar fi oboseala, confuzia, crampele musculare, tremurăturile sau furnicăturile în membre.

Nu în ultimul rând, mișcarea ajută la regenerarea organismului după „agresiunea” cauzată de alcool. Pune sângele în mișcare și aleargă câțiva kilometri, mergi cu bicicleta sau fă câteva exerciții acasă cu propria greutate.

Surse:

https://www.healthline.com/health/alcohol/how-long-after-drinking-can-you-drive

https://www.alcoholrehabguide.org/alcohol/how-long-alcohol-stay-system/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC543875/

https://americanaddictioncenters.org/alcoholism-treatment/how-long-in-system

Tags:
Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân