Pericolul din spatele rezistenței la antibiotice. Cum tratăm corect virozele și răcelile de sezon?

DC Media Group în parteneriat cu Societatea Română de Rinologie a organizat pe 21 noiembrie conferința cu titlul „Împreună pentru prevenirea și combaterea rezistenței la antimicrobiene. Cum tratăm corect virozele și răcelile de sezon? Ghiduri de bună practică”.
  • Publicat:
Pericolul din spatele rezistenței la antibiotice. Cum tratăm corect virozele și răcelile de sezon?
Pericolul din spatele rezistenței la antibiotice. Cum tratăm corect virozele și răcelile de sezon?

Cu ocazia săptămânii de conștientizare RAM – World Antimicrobial Awareness Week (18-24 noiembrie), a cărei teme de anul acesta este “Preventing Antimicrobial Resistance Together”, DC Media Group în parteneriat cu Societatea Română de Rinologie a organizat pe 21 noiembrie conferința cu titlul „Împreună pentru prevenirea și combaterea rezistenței la antimicrobiene. Cum tratăm corect virozele și răcelile de sezon? Ghiduri de bună practică”.

Cele mai importante societăți medicale, pacienții, autoritățile au discutat despre:

  • Necesitatea implementării unui program național pentru prevenirea și combaterea rezistenței la antimicrobiene.
  • Redactarea și aplicarea unor ghiduri terapeutice comune pentru tratamentul infecțiilor de căi respiratorii superioare (ICRS)
  • Educarea și consilierea corectă a pacienților

În cadrul conferinței s-a discutat despre situația rezistenței la antibiotice în România, pericolele la care se pot expune pacienții în timpul infecțiilor/virozelor de sezon atunci când vine vorba de automedicație, medicație incorectă, consumul excesiv de antibiotice sau chiar lipsa medicației. Printre temele abordate în cadrul conferinței au mai fost și tratarea corectă a infecțiilor respiratorii sezoniere, măsurile prioritare pentru utilizarea judicioasă a antibioterapiei, proiecte legislative pentru limitarea consumului nejustificat de antibiotice, dar și măsurile adresate în Noua Strategie Europeană.

Rezistența la antibiotice, o amenințare la nivel mondial

Rezistența la antibiotice reprezintă o amenințare pentru sănătatea publică la nivel mondial, fiind descrisă de Organizația Mondială a Sănătății ca o cauză majoră de mortalitate din cauza agenților patogeni bacterieni rezistenți. Este una dintre primele 10 amenințări de sănătate publică globală cu care se confruntă umanitatea – 1,27 milioane decese anual și până în 2050 aproape 10 milioane de decese în
fiecare an se pot datora infecțiilor incurabile.

„90% din infecțiile de tract respirator sunt virale și, în aparență, toată lumea crede că sunt bacteriene și necesită tratament antibiotic. Evident, nasul înfundat, secrețiile nazale și roșu-n gât sunt problemele esențiale pentru care românii iau antibiotic sau își doresc o prescripție cu antibiotic”, a spus în deschiderea conferinței Prof. Dr. Codruț Sarafoleanu, Secretar General Societatea Română de Rinologie.

Întrebat de moderatorul conferinței, Val Vâlcu, dacă s-ar putea implementa mai aspru sau monitoriza mai sever prescrierea de antibiotice și vizarea lor, Prof. Dr. Alexandra Rafila, Ministerul Sănătății, a spus că „Pericolul pentru următorii 20-30 de ani este tot mai mare, pentru că ne va aduce în epoca preantibiotică. Ce înseamnă asta? Înseamnă că infecţiile banale cu bacterii (…), pe care le tratăm cu uşurinţă, făcând un tratament de cinci zile, de exemplu, cu un antibiotic banal, s-ar putea să devină infecţii ameninţătoare de viaţă, pentru care nu avem tratament. (…). Nu avem decât două soluţii să menţinem lucrurile astea sub control. În primul rând, să prescriem antibiotice doar atunci când este necesar şi să le şi luăm într-un mod corect, adică antibioticul potrivit, pentru infecţia potrivită, în doza potrivită şi cu durata de tratament potrivită”.

Prof. Dr. Alexandra Rafila a pus accentul și pe educare populației privind ultilizarea antibioticelor, menționând că „Educarea profesioniştilor trebuie să fie dublată de educarea publicului şi nu în ultimul rând, de educarea celor care eliberează antibiotice în farmacii. Sigur că antibioticele se eliberează pe bază de prescripţie. Există, să spunem, o mică portiţă. Pot să eliberez fără prescripţie, pentru 48 de ore, antibiotic într-o situaţie de urgenţă. Nu are cine să-ţi dea prescripţia. Sunt astfel de situaţii. (…) Ieri am discutat cu cei de la Direcţia Farmaceutică să găsim o soluţie, încât nu să excludem această posibilitate, dar să eliminăm posibilitatea ca ea să fie repetată, pentru că, dacă merge cineva la zece farmacii şi ia pentru 48 de ore antibiotic, o să aibă un tratament pentru zece zile şi să excludem această posibilitate sau să o facem oricum mult mai dificilă”.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân